Όσο δημοσιεύονται στοιχεία που δείχνουν ότι η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν βελτιώνεται – τουλάχιστον με τον ρυθμό που θα έπρεπε – και όσο πλησιάζει η ημέρα που η ΕΚΤ θα κάνει γνωστές τις προθέσεις της, τόσο αυξάνεται η τεράστια μανία των επενδυτών για ομόλογα της Ευρωζώνης, συμπαρασύροντας τις αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων σε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφτασε σήμερα στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,99% καταγράφοντας πτώση 1,8 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ πλέον σε όλες τις διάρκειες, ακόμη και στο 25ετές, το ελληνικό δημόσιο απολαμβάνει επιτόκια χαμηλότερα του 3%. Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 5ετούς έφτασε στο 1,045%, του 15ετούς υποχωρεί στο 2,465%, του 20ετούς στο 2,675% και του 25ετούς στο 2,927%.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη με τη Γερμανία να δανείζεται πλέον με αρνητικό επιτόκιο ακόμη και στην 20ετία, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να αγγίζει ξανά το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ στο -0,4%. Μεγάλη πτώση εμφανίζουν και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων με το 10ετές στο 1,534%.
Όπως ενημέρωσε το Liberal.gr, στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να μπουν οι βάσεις για νέα διοχέτευση ρευστότητας στο σύστημα. Βάσει του επικρατέστερου σεναρίου ο Ντράγκι, λίγο πριν αποχωρήσει και δώσει τη σκυτάλη στη Λαγκάρντ, θα αλλάξει το guidance λέγοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2020 και ότι η ΕΚΤ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να πατήσει το κουμπί του QE.
Η μεγάλη έκπληξη του Ντράγκι θα είναι να ανακοινώσει τον δεύτερο γύρο του QE τη στιγμή που κανείς δεν το περιμένει. Σήμερα οι αγορές δίνουν 50% πιθανότητες να ανακοινώσει η ΕΚΤ τη μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Πάντως, πληροφορίες του liberal.gr αναφέρουν ότι ο Ιταλός δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε ανακοινώσεις και θα περιμένει έως τον Σεπτέμβριο. Είτε μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων είτε ενεργοποιήσει το QE, το πιθανότερο είναι ότι ο Ντράγκι δεν θα φύγει από την ΕΚΤ χωρίς να αφήσει τη δική του «κληρονομιά». Άλλωστε τον περιμένουν άλλες προκλήσεις στις οποίες η ΕΚΤ θα παίξει σημαντικό ρόλο…
Στο μεταξύ, οι αγορές ομολόγων έχουν γεμίσει «τουρίστες αποδόσεων», επενδυτές δηλαδή που δεν έχουν πλέον συγκεκριμένη στρατηγική – αφού στις ανεπτυγμένες αγορές δεν βρίσκουν αυτά που θέλουν – και έχουν καταντήσει γυρολόγοι αναζητώντας επιτόκια που για τα δικά τους πρότυπα θεωρούνται ικανοποιητικά.