Ιδιαίτερα ανήσυχοι φάνηκαν οι σεισμολόγοι για την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί συνολικά 13 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 ρίχτερ (ο μεγαλύτερος 4 ρίχτερ στις 07:15 το πρωί) ακολούθησαν τον μεγάλο σεισμό των 5,2 βαθμών που έγινε στις 04:24 το πρωί με επίκεντρο τη Μικρασιατική Τρωάδα, βόρεια της Λέσβου.
Οι Κώστας Παπαζάχος και Άκης Τσελέντης μίλησαν στον Alpha για τη νέα έντονη σεισμική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο και αν πρέπει να είμαστε δικαιολογημένα ανήσυχοι.
Ο καθηγητής γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Παπαζάχος ανέφερε «θα πρέπει να εξηγήσουμε τι σημαίνει η έννοια της "ανησυχίας". Μιλάμε για μια σεισμική ακολουθία που έχει αρκετά δύσκολα χαρακτηριστικά καθώς έχει ενεργοποιήσει ένα σημαντικό κομμάτι 10 με 15 χλμ». Και συνέχισε εξηγώντας πως «το συγκεκριμένο ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί έχει δώσει στο παρελθόν υψηλούς σεισμούς όπως το 1944 τάξης μεγέθους των 6,9 ρίχτερ.
Παρόλο που οι πιθανότητες δείχνουν πως η δράση θα σβήσει φυσιολογικά, καλό θα ήταν οι αρχές στη Λέσβο να κινηθούν με το σκεπτικό πως υπάρχει έστω και μικρή περίπτωση ώστε να αποφευχθεί ένα δυσάρεστο σενάριο. Λόγοι για πραγματική ανησυχία θα είναι εάν η δραστηριότητα του ρήγματος μετακινηθεί είτε σε νέα κομμάτια του στα ανατολικά είτε στα δυτικά».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, φάνηκε αρκετά πιο ανήσυχος σε σχέση με τον κ. Παπαζάχο επισημαίνοντας σχετικά πως «τις τελευταίες δύο μέρες η ανησυχία είναι μεγαλύτερη καθώς έχουμε ένα έλλειμμα των απαραίτητων μετασεισμών της τάξης των 4 ρίχτερ. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως το ρήγμα έχει δώσει τεράστιους σεισμούς για τα ελληνικά δεδομένα πρέπει να είμαστε σε μεγάλη επιφυλακή».
Στη συνέχεια μίλησε για τις πιθανότητες η συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα να είναι προθάλαμος ενός μεγαλύτερου γεγονότος, αναφέροντας πως «είναι 50-50 οι πιθανότητες».