Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

HΠΑ: Το ηφαίστειο που "κοιμάται" 43 χρόνια είναι έτοιμο για νέα έκρηξη

Το Μάιο του 1980, συνέβη μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος της Αγίας Ελένης, ένα ηφαίστειο το οποίο βρίσκεται στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έκρηξη (η οποία έχει Δείκτη Ηφαιστειακής Έκρηξης 5) ήταν η μόνη σημαντική ηφαιστειακή έκρηξη που συνέβη στις 48 πολιτείες των κυρίως ΗΠΑ (εκτός Αλάσκας και Χαβάης) μετά την έκρηξη το 1915 της Κορυφής Λάσσεν στην Καλιφόρνια.

Πριν την έκρηξη υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια, όπως διάφοροι σεισμοί στην περιοχή και συμβάντα εκπομπής ατμού, προκληθέντα από μια εισδοχή μάγματος σε μικρό βάθος κάτω από το ηφαίστειο που δημιούργησε ένα σύστημα θραύσης στη βόρεια πλαγιά του βουνού.

Ο ουρανός σκοτείνιασε καθώς η στάχτη θόλωσε την ατμόσφαιρα και οι καταστροφικές λασποροές παρέσυραν σπίτια, φορτηγά και οτιδήποτε άλλο στο πέρασμά τους.

Ο συνολικός όγκος της χιονοστιβάδας ήταν ίσος με τον όγκο ενός εκατομμυρίου ολυμπιακών διαστάσεων πισίνες.

Ξυπνά μετά από «ύπνο» 43 ετών

Τώρα, περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες αργότερα, το ηφαίστειο δείχνει ξανά σημάδια δραστηριότητας.

New York Times: Ο Τζο Μπάιντεν σκέφτεται να αποσυρθεί από την κούρσα για τη προεδρία των ΗΠΑ

Από την 1η Φεβρουαρίου 2024, περίπου 350 σεισμοί έχουν καταγραφεί από το Βορειοδυτικό Σεισμικό Δίκτυο του Ειρηνικού.

Το 95% από αυτά ήταν μικρότερα από το μέγεθος 1,0 και είναι πολύ μικρά για να γίνουν αισθητά στην επιφάνεια.

Ο μεγαλύτερος πρόσφατος σεισμός μεγέθους 2,0 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 31 Μαΐου 2024.

Στις αρχές Ιουνίου, ο αριθμός των σεισμών που καταγράφηκαν ανά εβδομάδα έφτασε στο ανώτατο όριο των 38 συμβάντων την εβδομάδα, κυρίως περίπου 4,6 μίλια κάτω από το δάπεδο του κρατήρα.

Φυσικά, οι άνθρωποι τώρα φοβούνται ότι αυτοί οι σεισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια άλλη τεράστια έκρηξη παρόμοια με την καταστροφή της δεκαετίας του 1980 που στοίχισε τη ζωή σε 57 και άλλαξε οριστικά το οικοσύστημα της περιοχής.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι οι ειδικοί δεν ανησυχούν πολύ.

Παρόμοιες ακολουθίες με ακόμη περισσότερους σεισμούς έχουν συμβεί στο παρελθόν (1988-1992, 1995-1996 και 1997-1999) χωρίς να προκληθούν εκρήξεις.

Εξειδικευμένος εξοπλισμός ανίχνευσε μάγμα που ρέει μέσα από θαλάμους βαθιά κάτω από το έδαφος, υποδεικνύοντας ότι το ηφαίστειο επαναφορτίζεται.

«Οι βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στα ποσοστά σεισμών είναι συνηθισμένες στο όρος Αγία Ελένη και θεωρούνται μέρος της σεισμικότητας του υποβάθρου», είπαν οι ειδικοί στο Παρατηρητήριο Ηφαιστείων Cascades.

«Οι δύο τελευταίες περίοδοι αυξημένης σεισμικότητας (το 2023 και το 2024) αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη αύξηση στα ποσοστά σεισμών από την τελευταία έκρηξη που έληξε το 2008».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σεισμοί πιθανότατα προκαλούνται από την πίεση του συστήματος μεταφοράς μάγματος, λόγω της εισόδου νέου μάγματος - μια διαδικασία που ονομάζεται «επαναφόρτιση».

Συνέχισαν: «Το μάγμα ανεβαίνει αργά μέσα από τον κατώτερο φλοιό και συσσωρεύεται σε μια δεξαμενή περίπου 2,5 έως 6 μίλια (4-10 km) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

«Μπορεί να συμβούν συμβάντα επαναφόρτισης όταν το μάγμα εισέλθει σε αυτήν την ανώτερη δεξαμενή και αυξήσει τις τάσεις που οδηγούν σε σεισμούς».

Tags
Back to top button