ΗΠΑ • 13/03/2021 - 9:31
ΗΠΑ: Βγάζουν με δικαστική απόφαση την Xiaomi (προσωρινά) από την «μαύρη λίστα» Τραμπ
Μέσω Δικαστηρίων οι Δημοκρατικοί «επιστρέφουν» στο Πεκίνο
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
H νέα διακυβέρνηση στις ΗΠΑ δεν θεωρεί τους Κινέζους ως τον μέγιστο εχθρό της Αμερικής και αυτό θα αρχίσει να φαίνεται στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Η κινεζική εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων Xiaomi αφαιρέθηκε προσωρινά από τον μαύρο κατάλογο στον οποίο είχε περιληφθεί από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από απόφαση δικαστή της Ουάσινγκτον εν αναμονή της σχετικής απόφασης της αμερικανικής δικαιοσύνης.
Τα αμερικανικά υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας, που είχαν θέσει τη Xiaomi στον μαύρο κατάλογο, “δεν κατέδειξαν ότι τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας που διακυβεύονται είναι επιτακτικά”, έκρινε ο δικαστής.
Κατά συνέπεια η Xiaomi πρέπει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο αυτό, τουλάχιστον προσωρινά, ενώ αναστέλλεται και η απαγόρευση που είχε επιβληθεί στους Αμερικανούς επενδυτές να αγοράζουν μετοχές της εταιρείας.
Παράλληλα απαγορεύεται αυτή να χαρακτηρίζεται “κινεζική, στρατιωτική, κομμουνιστική εταιρεία”.
Η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική
Μόλις έξι ημέρες πριν το τέλος της θητείας του Τραμπ στην προεδρία, η αμερικανική κυβέρνηση είχε κάνει μια σειρά ανακοινώσεων εναντίον της εταιρείας Xiaomi, αλλά της δημοφιλούς πλατφόρμας βίτνεο TikTok και της κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας CNOOC.
Η Xiaomi, που το 2020 ξεπέρασε την Apple και έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής smartphones παγκοσμίως, είναι μία από τις εννέα κινεζικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στον μαύρο κατάλογο. Η κυβέρνηση Τραμπ τις κατηγορούσε ότι συνδέονται με τον κινεζικό στρατό.
Η απόφαση του δικαστή ανακοινώθηκε την ημέρα που η αμερικανική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (FCC) χαρακτήρισε πέντε κινεζικές εταιρείες, ανάμεσά τους τη Huawei και τη ZTE, απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση αυτή, που ακολουθεί τη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, θεωρητικά περιορίζει τις ελπίδες βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, αλλά πλέον ο νυν πρόεδρος μέσω «δικαστικών» αποφάσεων μπορεί να αλλάξει την ροή των κινεζοαμερικανικών σχέσεων.
Ο κινεζικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια στο επίκεντρο της σινοαμερικανικής αντιπαράθεσης, στο πλαίσιο του εμπορικού και τεχνολογικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παγκόσμιων δυνάμεων.
Πάντως δεν πρέπει να εκπλαγεί κανείς αν σιγά σιγά δούμε βελτίωση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ.
Μια βελτίωση η οποία θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για «ξεκάρφωμα». Οι Δημοκρατικοί θεωρούν ως μέγιστη απειλή για τις ΗΠΑ την Ρωσία και όχι την Κίνα και αυτό γιατί η Μόσχα διαθέτει ισάξια έως και ανώτερη πυρηνική ισχύ από τους Αμερικανούς.
Για τους Αμερικανούς η δύναμη ζωής και θανάτου παραμένει πάντα σε υψηλότερη θέση από αυτή της οικονομίας.
Θεωρούν ότι όποιος την διαθέτει είναι ικανός να εκβιάζει καταστάσεις ακόμα κι αν τα οικονομικά του δεν είναι καλά.
Άλλωστε οι Δημοκρατικοί είναι υπέρ της Παγκοσμιοποίησης και του δικαιώματος των επιχειρηματιών να παράγουν τα προϊόντα τους φθηνά στην Κίνα και να βγάζουν πολύ περισσότερα κέρδη.
Μεταξύ μας και μέρος των Ρεπουμπλικάνων το σκέφτεται έτσι απλά ο πρώην πρόεδρος Ν.Τραμπ είχε διαφορετική άποψη.
Η οικονομία δεν μπορεί να επιβάλλει γεωπολιτικές λύσεις, η ισχύς μπορεί, τουλάχιστον με άμεσο τρόπο.