Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ημέρα της Γυναίκας: Τι συνέβη στις 8 Μαρτίου του 1857;- Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία; (φωτο)

Η 8η Μαρτίου έχει θεσμοθετηθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας». Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε για συγκεκριμένο λόγο. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και δυο χρόνια αργότερα υιοθετήθηκε από την Σοσιαλιστική Διεθνή, αφού στην Β’ Συνδιάσκεψη της των Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιερώθηκε και επίσημα η ημερομηνία ως η «Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας».

Ποιος ήταν ο λόγος για την επιλογή της; Στις 8 Μαρτίου του 1857 οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη ξεκίνησαν την απεργία και κατέβηκαν σε διαδηλώσεις. Τα αιτήματά τους ήταν οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας καθώς και μείωση των ωρών της. Κι αυτό γιατί εκείνη την εποχή, υπολογίζεται πως οι γυναίκες εργάζονταν 16 ώρες την ημέρα, με τους μισθούς τους να είναι αρκετά μικρότεροι από εκείνους των αντρών.

Το αίτημα τους ήταν για δεκάωρη εργασία. Μαζί με τα παραπάνω, ζητούσαν και εξίσωση των μισθών μεταξύ αντρών και γυναικών. Η απεργία αυτή είναι από τις σημαντικότερες στην ιστορία, αφού ήταν από τις πρώτες που έθεσε ζήτημα ανισότητας των φύλων στην εργασία αλλά και της εκμετάλλευσης των εργατριών.

Οι γυναίκες που κατάφεραν να κερδίσουν δικαίωμα ψήφου ήταν οι Νεοζηλανδές, 36 χρόνια αργότερα. Η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι, με την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στην Ρωσία, έπεισε τον Λένιν, να ανακηρύξει την 8η Μαρτίου αργία. Με τα χρόνια η ημέρα έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και μετατράπηκε σε μια μέρα θαυμασμού των αντρών προς τις γυναίκες.

Με την άνοδο του φεμινιστικού κινήματος την δεκαετία του ’60, η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» αναζωογονήθηκε και από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με σκοπό να αναδείξει τα προβλήματα και τα δικαιώματα των γυναικών παγκοσμίως.

Tags
Back to top button