«Tέλος» στην ταλαιπωρία των χιλιάδων πολιτών βάζουν οι ηλεκτρονικές ληξιαρχικές πράξεις, γέννησης, θανάτου καθώς και πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, καθώς πλέον θα συλλέγονται από την ΑΑΔΕ.
Eχει ξεκινήσει από τις 2/12/2019 η διασύνδεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών μέσω του αναβαθμισμένου Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).
Με αυτό τον τρόπο οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου και θανάτου καθώς και τα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης θα συλλέγονται από την ΑΑΔΕ απευθείας και μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ ενώ οι πολίτες δεν θα αναγκάζονται να συλλέξουν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά από τον Δήμο ή τα ΚΕΠ και τα προσκομίσουν στις Εφορίες, καθώς αυτό θα γίνεται ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα.
Επιπλέον, επιτυγχάνεται η καλύτερη άσκηση των αρμοδιοτήτων της ΑΑΔΕ, καθώς πλέον μπορεί να αξιοποιεί άμεσα δεδομένα σχετικά με:
- Μεταβολές στοιχείων στο Φορολογικό Μητρώο,
- Μεταβολές στοιχείων Δήλωσης Απόδοσης ΑΦΜ / Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων,
- Ορισμό φορολογικού εκπροσώπου στην Ελλάδα,
- Απενεργοποίηση κωδικών πρόσβασης χρήστη σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxisnet σε περίπτωση θανάτου.
Όπως αναφέρει η εγκύκλιος που εκδόθηκε σήμερα η ΑΑΔΕ και σε συνάρτηση η Εφορία αποκτά εκτός από τα παραπάνω και πρόσβαση στα παρακάτω στοιχεία Δημοτολογικής Κατάστασης:
- Δεδομένα Γέννησης
- Δεδομένα Οικογενειακής Κατάστασης
- Δεδομένα Πλήθους Τέκνων
- Δεδομένα Έγγαμου Πολίτη
- Δεδομένα για τον Δήμο του Πολίτη
Σκοπός της διάθεσης διαδικτυακών υπηρεσιών από τη βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του άρθρου 115 του ν.4483/2017 (ΦΕΚ 107 Α’) του Υπουργείου Εσωτερικών στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. είναι η συνεχής παροχή επικαιροποιημένων στοιχείων για την επίτευξη διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών των Φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα κατά την έννοια του άρθρου 3 του ν. 3979/2011 (ΦΕΚ Α’ 138 ) και για την επίτευξη διατομεακής διαλειτουργικότητας.