Στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, καταλαμβάνοντας μάλιστα ολοένα και συχνότερα την πρώτη θέση, με βάση τις προτιμήσεις τουριστών από όλο τον κόσμο, αλλά και έρευνες έγκυρων διεθνών εντύπων, η Σαντορίνη δέχεται δύο εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, και προσεγγίζει σταδιακά το 10% περίπου του αριθμού των τουριστών της χώρας μας.
Με τις αεροπορικές εταιρίες που εκτελούν πτήσεις στην Σαντορίνη συνεχώς να αυξάνονται και σήμερα να ανέρχονται σε 75, με πτήσεις από δεκάδες χώρες του κόσμου, που τους θερινούς μήνες φθάνουν σε αριθμό και τις 57 την ημέρα (114 κινήσεις), με κρουαζιερόπλοια-πλωτές πόλεις που προσεγγίζουν το νησί από Μάρτιο μέχρι και λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, αποβιβάζοντας ακόμα και 25.000 άτομα ημερησίως έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ.
Ο στόχος για «Σαντορίνη -Τουρισμός όλο το χρόνο» μπορεί να επιτευχθεί. Ήδη φέτος έχουν παραμείνει ανοικτές 100 ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί, περίπου μια στις οκτώ από το σύνολο των μονάδων του νησιού, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των επισκεπτών τους χειμερινούς μήνες, αναφέρει ο δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος.
Το εγχείρημα του δωδεκάμηνου τουρισμού μπορεί να κερδηθεί στη Σαντορίνη, για ένα επιπλέον λόγο, που είναι ότιοι ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί δεν είναι μεγάλου μεγέθους, οπότε όποιες αποφασίσουν να παραμένουν ανοικτές, δεν επιβαρύνονται με τόσο μεγάλο κόστος που έχουν ξενοδοχειακά συγκροτήματα πολύ μεγάλου μεγέθους άλλων νησιών, προσθέτει.
Το θέμα, όμως, αναφορικά με τον τουρισμό στην Σαντορίνη δεν είναι αριθμητικό, αναφέρει ο κ. Ζώρζος, καθώς στον τομέα αυτό υπάρχει κορεσμός. Υπάρχουν μέρες που καταφθάνουν στο νησί πολλά κρουαζιερόπλοια και αποβιβάζουν ακόμα και 20.000 τουρίστες, ενώ άλλες μέρες αποβιβάζουν περίπου 3.000. Πρέπει να υπάρξει συντονισμός για καλύτερη κατανομή των αφίξεων των επισκεπτών, ώστε να φεύγουν όσο το δυνατόν πιοικανοποιημένοι, προς όφελος και του νησιού.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ο κ. Ζώρζος, είχε αναληφθεί μια πρωτοβουλία από τον τέως πρόεδρο του ΟΛΠ Γιώργο Ανωμερίτη με τη συμμετοχή των δημάρχων και προέδρων των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων (ΔΛΤΘ) Σαντορίνης και Μυκόνου, η οποία δεν προχώρησε καθώς αντικαταστάθηκε ο πρόεδρος του ΟΛΠ. Σήμερα το ΔΛΤΘ έχει αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου να μελετήσει τη δημιουργία «berth allocation» για την επίτευξη του στόχου της καλύτερης κατανομής των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων και της αποβίβασης στο νησί αριθμού επισκεπτών που μπορεί να εξυπηρετήσει το νησί.
Για την επίτευξη του στόχου του δωδεκάμηνου αλλά και γενικότερα του ποιοτικού τουρισμού δίνεται έμφαση και στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, όπως του γαστρονομικού, του οινοτουρισμού, του πολιτιστικού κλπ. Στο πλαίσιο αυτό σύντομα θα ξεκινήσει την λειτουργία του ένα ακόμη Μουσείο, το Μουσείο Γεωλογίας, ενώ οι διαδρομές πεζοπορίας, που γνωρίζουν ήδη ανάπτυξη, θα φθάσουν τις 19, από 8 που είναι σήμερα.
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η προσπάθεια για περαιτέρω προώθηση των έργων υποδομής στο νησί μέσω και της εκμετάλλευσης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, έχοντας κατορθώσει, όπως αναφέρει ο κ. Ζώρζος, η Σαντορίνη να είναι πρώτο νησί σε δημοπράτηση έργων στις Κυκλάδες.
Την τρέχουσα χρονική περίοδο θα δει κανείς έργα στα σοκάκια των Φηρών που αφορούν την ύδρευση, ενώ οι επισκέπτες που θα βρεθούν το καλοκαίρι στο νησί θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη θέα στην καλντέρα και να βγάλουν φωτογραφίες χωρίς «εμπόδιο» τις κολώνες της ΔΕΗ, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα απομάκρυνσης τους.