Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Η πρώτη ατσάλινη 3D-printed γέφυρα του κόσμου είναι γεγονός και βρίσκεται στο Άμστερνταμ (βίντεο)

Η πρώτη ατσάλινη 3D-printed γέφυρα του κόσμου άνοιξε για το κοινό στο Άμστερνταμ και δημιουργήθηκε αποκλειστικά από ρομποτικούς βραχίονες οι οποίοι χρησιμοποιούσαν πυρσούς συγκόλλησης για να προσθέσουν στρώμα-στρώμα τα υλικά της γέφυρας.

Η 12μετρη γέφυρα MX3D όπως ονομάστηκε, ζυγίζει 4.5 τόνους, κατασκευάστηκε από τέσσερα εμπορικά διαθέσιμα βιομηχανικά ρομπότ και χρειάστηκε έξι μήνες για να ολοκληρωθεί. Ολόκληρη η κατασκευή μεταφέρθηκε στο κέντρο του Άμστερνταμ όπου και εγκαταστάθηκε στο κανάλι Oudezijds Achterburgwal.

Η γέφυρα περιλαμβάνει δεκάδες αισθητήρες οι οποίοι θα καταγράφουν τις κινήσεις, τις δονήσεις, τη θερμοκρασία και την καταπόνηση της γέφυρας καθώς περνούν άνθρωποι από αυτήν, καθώς και όταν αλλάζει ο καιρός. Τα δεδομένα έπειτα θα τροφοδοτήσουν ένα ψηφιακό μοντέλο της γέφυρας και μέσω εκμάθησης μηχανής θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρησή της ή και την βελτίωσή της σε μελλοντικές εκδόσεις.

Tags
Back to top button