Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η πιο ισχυρή οδοντόκρεμα: Το ζιζάνιο που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να πλένουν τα δόντια τους

Τι χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να πλένουν τα δόντια τους;

Οι γεωργοί το έχουν χαρακτηρίσει το χειρότερο ζιζάνιο του κόσμου καθώς είναι ανθεκτικό στα περισσότερα ζιζανιοκτόνα, ωστόσο πριν από χιλιάδες χρόνια, οι κάτοικοι του σημερινού Σουδάν ίσως το χρησιμοποιούσαν ως καθαριστικό δοντιών.

Αναφερόμαστε στον «κύπερο τον στρογγυλό» (Cuperus rotundus), που από την εξέταση σκελετών από το νεκροταφείο «Αλ Χίντεϊ 2» του Σουδάν, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους ως «οδοντόκρεμα» λόγω των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων του.

Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό ότι τα δόντια των σκελετών, που έχουν ηλικία 8.700 ετών, ήταν άκρως υγιή -πιο υγιή από τα δόντια των σημερινών Ευρωπαίων.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το εκχύλισμα του C.rotundus εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων που εμπλέκονται στην εμφάνιση τερηδόνας. Είναι λοιπόν πιθανό, αν και όχι αποδεδειγμένο, ότι το χόρτο προστάτευε τις προϊστορικές… μασέλες!

Tags
Back to top button