Το έθιμο της πρωταπριλιάτικης φάρσας κρατάει από πάρα πολύ παλιά. Ίσως από το 1560 (ή 1564), όταν ο βασιλιάς Κάρολος ο Θ’ μετέθεσε την αρχή του χρόνου από την 1η Απριλίου, που γιορταζόταν μέχρι τότε, στην 1η Ιανουαρίου.
Ο λαός τότε έπαθε αρχικά μια σύγχυση, με πολύ κόσμο να μην προσαρμόζεται στο νέο έθιμο. Όμως εκείνοι που τελικά το αποδέχτηκαν γρήγορα και εύκολα, συνήθιζαν να πειράζουν εκείνους που δυσκολευτήκαν. Άρχισαν λοιπόν να τους λένε αθώα ψέματα και να τους κάνουν ψεύτικα πρωτοχρονιάτικά δώρα. Στην Ελλάδα το έθιμο ήρθε την εποχή των Σταυροφοριών, αν και όπως λέγεται, οι Έλληνες μίλησαν πρώτοι για την έννοια του ψέματος (Αριστοτέλης), και στον Ελλαδικό χώρο συνηθιζόταν για αιώνες να λένε «αθώα» ψέματα για να ξεγελάσουν τα στοιχεία της φύσης (για καλύτερη αγροτική σοδειά).
Με την δημιουργία του ραδιοφώνου και αργότερα της τηλεόρασης (και σήμερα του ίντερνετ), οι φάρσες αυτές άρχισαν σιγά σιγά να λαμβάνουν έναν πιο μαζικό χαρακτήρα. Θύμα ενός ψέματος δεν ήταν πια μόνο, ο φίλος ή ο γείτονας αλλά ολόκληρο το κοινό. Ή έστω ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Μια τέτοια ήταν και η φάρσα που σκάρωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BBC την πρωταπριλιά του 1957. Μια φάρσα που αποδείχτηκε αργότερα μια από τις καλύτερες πρωταπριλιάτικες φάρσες όλων των εποχών.
Ο δημοσιογράφος Richard Dimbleby παρουσίασε την εκπομπή του Panorama, η οποία και μετέδωσε ένα τρίλεπτο βιντεάκι που έδειχνε μια οικογένεια στην νότια Ελβετία να δουλεύει στα χωράφια την περίοδο της συγκομιδής και να μαζεύει... μακαρόνια (σπαγγέτι). Μάλιστα το βίντεο έδωσε και όνομα στο φυτό, ονομάζοντάς το «spaghetti tree», δηλαδή «σπαγγετόδεντρο»!
Εκείνη την εποχή, οι Βρετανοί δεν είχαν το βιοτικό επίπεδο που είχαν τα μετέπειτα χρόνια και επίσης, οι περισσότεροι δεν είχαν δει μακαρόνια ποτέ στην ζωή τους, αφού τότε τα σπαγγέτι ήταν είδος πολυτελείας. Το 1957 λοιπόν, οι Βρετανοί δεν ήταν οι μακαρονάδες που είναι σήμερα. Έτσι, για πολλές μέρες το τηλεφωνικό κέντρο του BBC κατακλύστηκε από τηλεφωνήματα, στα οποία οι τηλεθεατές ζητούσαν συμβουλές για το πως μπορούσαν να καλλιεργήσουν μακαρόνια! Το κοινό της συγκεκριμένης εκπομπής άλλωστε, είχε φτάσει τα 8 εκατομμύρια. Το BBC συνέχισε λίγο το... γλέντι απαντώντας περιπαικτικά: «Τοποθετήστε ένα κλαδί από μακαρόνια σε μια κονσέρβα με σάλτσα ντομάτας και να ελπίζετε για το καλύτερο».
Το CNN ύστερα από δεκαετίες ονόμασε την συγκεκριμένη φάρσα την «μεγαλύτερη απάτη (κοροϊδία) που οποιοδήποτε αξιόπιστο πρακτορείο ειδήσεων κατάφερε να στήσει». Και ήταν όντως, αν πάρουμε υπόψιν το γεγονός ότι η πλειοψηφία του κοινού πίστεψε ότι τα μακαρόνια... φυτρώνουν!
Δείτε το βίντεο από την εκπομπή: