Το Μαξίμου άλλαξε ενοίκους μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις 7 Ιουλίου και όπως όλοι οι πρωθυπουργοί, έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να το στελεχώσει με στενούς του συνεργάτες και ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του.
Πρόκειται για πρόσωπα που στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την εποχή που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος και με τους οποίους ανέπτυξε πολύ ισχυρή σχέση. Υπό αυτό το πρίσμα, η επιλογή της «ομάδας κρούσης» του Μαξίμου δεν είναι τυχαία.
Ο καθένας από τους εξ απορρήτων του πρωθυπουργού έχει δοκιμαστεί και στα εύκολα και στα δύσκολα και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι, µάλιστα, στην πλειονότητά τους νέοι σε ηλικία, μεταξύ 35 και 40 ετών, κάτι το οποίο δημιουργεί προσδοκίες για αέρα ανανέωσης στην άσκηση της κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής.
Ο ορισμός του δικηγόρου Γρηγόρη Δημητριάδη στη θέση του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού δεν προκάλεσε έκπληξη, καθώς το συγκεκριμένο πρόσωπο αποτελεί το «alter ego» του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκ των πιο στενών συνεργατών του τα τελευταία 15 χρόνια.
Αλλά και ο υπουργός Επικρατείας, καθηγητής Συνταγµατικού Δικαίου της Νοµικής Αθηνών, Γιώργος Γεραπετρίτης δεν είναι καθόλου τυχαίο πρόσωπο. Ήταν εκείνος που τα τελευταία δύο χρόνια έκανε φύλλο και φτερό τα νομοσχέδια που επεξεργαζόταν η Γραµµατεία Προγράµµατος της ΝΔ σε συνεργασία με τους συνεργάτες και τους συµβούλους του κ. Μητσοτάκη. Γι’ αυτό το λόγο ο κ. Γεραπετρίτης είναι αυτός που εποπτεύει το νοµοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης.
Οσον αφορά στον Άκη Σκέρτσο, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον συντονισµό του κυβερνητικού έργου, είναι ένας τεχνοκράτης, που ξεκίνησε την ενασχόληση με την πολιτική ως συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το 2012 διετέλεσε διευθυντής του γραφείου του τότε υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραµµένου και διευθυντής του γραφείου του κ. Στουρνάρα µέχρι το 2014, όταν επελέγη από τον ΣΕΒ για τη θέση του γενικού διευθυντή.
Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα είναι γνωστό πως διετέλεσε την περίοδο 2012-2014 διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Χρήστου Σταϊκούρα. Από το 2016 όμως συνεργάστηκε στενά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως σύµβουλος επί δηµοσιονοµικών θεµάτων αρχικά και στη συνέχεια ως διευθυντής του γραφείου του.
Ένα ακόμη πρόσωπο με κομβικό ρόλο στην επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Κωνσταντίνος Ζούλας, διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Οι πληροφορίες πάντως, υποστηρίζουν πως σύντομα ο κ. Ζούλας θα αποχωρήσει από το Μαξίμου για αναλάβει επιτελική θέση στον ευρύτερο κρατικό µηχανισµό. Σημειώνεται πως ο κ. Ζούλας έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με τον κ. Μητσοτάκη και ανήκει στενό πυρήνα των συνεργατών του από τον Οκτώβριο του 2017.
Με τον Τύπο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ασχολείται η δημοσιογράφος και µέχρι πρότινος αναπληρώτρια διευθύντρια Τύπου της ΝΔ, Κύρα Κάπη, που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα την απόλυτη ευθύνη για τις δημόσιες εμφανίσεις και τις περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κα Κάπη, διευθύντρια επικοινωνίας πλέον, είναι η μικρότερη σε ηλικία στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Την επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου, συμπληρώνει ο έµπειρος δηµοσιογράφος Δηµήτρης Μητρόπουλος, του οποίου η επιλογή προκάλεσε έκπληξη στους δημοσιογραφικούς κύκλους κι όχι μόνο. Ωστόσο ο κ. Μητρόπουλος είχε χτίσει σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια και ήταν άτυπος σύμβουλός του. Ο επί σειράν ετών αρθρογράφος και στη συνέχεια διευθυντής της εφηµερίδας «Τα Νέα» ανέλαβε τη θέση του Συµβούλου Στρατηγικής και Ευρωπαϊκών Θεµάτων του πρωθυπουργού.
Όμως στο team της επικοινωνίας υπάρχουν και αφανείς ήρωες. Ο λόγος για αναπληρωτή διευθυντή Αργύρη Παπαστάθη, τους νεότερους Πρόδρομο Πύρρο και Βασίλη Καραμητσόπουλο αλλά και τον Ερικ Πάρκς που διαχειρίζεται τα ψηφιακά μέσα του πρωθυπουργού.
Όμως και ένα ακόμη πρόσωπο βρίσκεται καθημερινά στο Μαξίμου, καθώς εδώ και χρόνια είναι ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για το Γιώργο Μυλωνάκη, που ορίστηκε γενικός γραμματέας της Βουλής.
Όλοι οι παραπάνω αποτελούν τα πρόσωπα – κλειδιά δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όμως υπάρχουν στο Μαξίμου και άλλοι που μπορεί να μην είναι στο προσκήνιο και των οποίων η δουλειά είναι εξίσου σημαντική. Πρόκειται για τον Θανάση Νέζη, έναν «άνευ χαρτοφυλακίου» συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη από την ηµέρα που πρωτοεξελέγη βουλευτής το 2004. Επίσης σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγεται και η πρώην επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ελλάδας στο Κόσοβο, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που ανέλαβε διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού.
Όλη η ομάδα του μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται στη θέση της από νωρίς το πρωί. Στον πρωινό καφέ, που έχει οριστεί για τις 8 το πρωί συμμετέχουν ο διευθυντής Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Άκης Σκέρτσος, ο Στέλιος Πέτσας και ο Κωνσταντίνος Ζούλας.
Όλα τα παραπάνω πρόσωπα βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και μεταξύ τους. Η δουλειά τους βεβαίως δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς το Μαξίμου διαμορφώνει την συνολική επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού. Οποιαδήποτε λοιπόν, αστοχία ή παράβλεψη μπορεί να επιφέρει πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Βαρύ το φορτίο, αλλά, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας: μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες…