Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η μαγειρεμένη τροφή ήταν ο λόγος που ο άνθρωπος εγκατέλειψε τον κόσμο των πιθήκων [εικόνες]

Πώς αναπτύχθηκε ο ανθρώπινος εγκέφαλος και πόσο επηρέασε την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους; Από την πτωματοφαγία μέχρι την μετανάστευση και την επικοινωνία, ο εγκέφαλος βοήθησε τον άνθρωπο να επιβιώσει και να εξελιχθεί.

Είναι ίσως το πιο ανεκτίμητο και πολύπλοκο όργανο του ανθρώπου. Ο εγκέφαλος μας έδωσε το πλεονέκτημα να διαφοροποιηθούμε και να εξελιχθούμε ως είδος. Αποτελείται από 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα και αναπτύσσεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς.

Από τη διάθεση μέχρι τη σωστή βάδιση και την καθαρή σκέψη αποτελεί την πυξίδα του ανθρώπινου σώματος, καταλαμβάνοντας το 2% της μάζας του και καταναλώνοντας πάνω από το ένα πέμπτο της ενέργειας του.

Πριν από δυο εκατομμύρια χρόνια τα δεδομένα του εγκεφάλου ήταν εντελώς διαφορετικά, με αποτέλεσμα το μέγεθος του να μην διαφέρει από αυτό του πιθήκου. Με το πέρασμα του χρόνου οι ανθρώπινες ανάγκες άλλαξαν και ο εγκέφαλος σταδιακά μεγάλωσε. Τι τον ώθησε όμως να αναπτυχθεί; Και τι άλλαξε ύστερα από αυτή τη διεύρυνση;

Μια μερίδα της επιστημονικής κοινότητας που έχει εξετάσει και ερευνήσει την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου από τον «Αυστραλοπίθηκο» μέχρι τον «Homo» υπήρξε σταθερά ανοδική, δίνοντας στον Homo το προβάδισμα, αφού η νοητική του εξέλιξη ήταν καταλυτική για να καταφέρει να επιβιώσει.

Αυτό το κομμάτι της επιβίωσης περιελάμβανε τη δημιουργία λίθινων εργαλείων, την ανάπτυξη των κυνηγετικών του ικανοτήτων που τον απομάκρυναν από την πτωματοφαγία, την εύρεση συνδυαστικά με το μαγείρεμα της τροφής και την επικοινωνία.

Η εύρεση της τροφής και κυρίως το μαγείρεμα είναι η επικρατέστερη αιτία της εγκεφαλικής εξέλιξης και αυτό γιατί οι πρωτεΐνες του κρέατος ήταν πολύτιμες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ενδοσκοπικό επιμεταλλωμένο κρανιακό εκμαγείο ενός Homo Sapiens που έζησε περίπου πριν 130.000 χρόνια. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Το επόμενο μεγάλο βήμα ήταν η σωστή χρήση της φωτιάς

Ήταν το μέσον για να ζεσταθούν, να έχουν φως και να προστατευθούν από τα θηρία μέσω του καπνού. Μια ακόμα λεπτομέρεια είναι ότι η φωτιά έκανε πιο γευστική και ασφαλή την τροφή τους, αφού σκότωνε παράσιτα και βακτήρια που ίσως είχαν αναπτυχθεί. Φτάνοντας ένα βήμα πριν από την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου, η πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ανεπτυγμένης νοημοσύνης του, τον θέλει να χρησιμοποιεί τα ζώα όχι μόνο για να χορτάσει αλλά και για να ντυθεί χρησιμοποιώντας γούνες και δέρματα.

Επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πάνω από 350 αρχαία εργαλεία στην Konso, της Αιθιοπίας που χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους προγόνους του ανθρώπου. Τα εργαλεία καλύπτουν 1.000.000 χρόνια εξέλιξης και δείχνουν την σταδιακή εξέλιξη σε πιο εκλεπτυσμένες γραμμές... 

Ο μεγαλύτερος εγκέφαλος των Homo τους βοήθησε να οργανώνονται, να συνεννοούνται ακόμα και να θυμούνται αναπτύσσοντας έτσι κοινωνικούς χαρακτήρες γεγονός που τους βοήθησε στο στάδιο της μετοίκησης σε μέρη με καλύτερο κλίμα και συνθήκες διαβίωσης.  

 

Tags
Back to top button