Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Η κυβέρνηση έτοιμη να συζητήσει με τη Δημ. Συμπαράταξη την απλή αναλογική

Κατά τη διάρκεια του briefing, σήμερα Τρίτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη το ενδεχόμενο της απλής αναλογικής για τις προσεχείς εκλογές. 

Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας είπε «οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Αν όμως το ΠΑΣΟΚ καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική εμείς θα μπορούσαμε ενδεχομένως να τη συζητήσουμε».

Νωρίτερα ο κ. Τζανακόπουλος είχε πει ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές και ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2019.

«Η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα το 2019 και το μοναδικό σενάριο που δουλεύουμε είναι το συντομότερο κλείσιμο της αξιολόγησης για να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Ο κάθε υπουργός ή το στέλεχος μπορεί να έχει την άποψή του άλλα εμείς εργαζόμαστε με ορίζοντα το 2019».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της απλής αναλογικής από τις επόμενες κάλπες είπε: «Κατατέθηκε την περασμένη άνοιξη νομοσχέδιο για την απλή αναλογική.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη όταν της δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί στο κοινοβούλιο, επέλεξε αντί να αναλάβει πολίτικο ρόλο στο πλαίσιο πολιτικού συστήματος, να παίξει το ρόλο του υποστηρικτή της ΝΔ.

Οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Αν όμως το ΠΑΣΟΚ καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική εμείς θα μπορούσαμε ενδεχομένως να τη συζητήσουμε».

Η κυβέρνηση το σκέπτεται σοβαρά

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, επιβεβαίωσε από την περασμένη Δευτέρα ότι μελετώνται σενάρια εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νομού για να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές και όχι από τις μεθεπόμενες όπως έχει ψηφιστεί.

«Αν έχουμε μια μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων θα ήταν κάτι θετικό... Μένει να το δούμε. Αλλά για την ώρα δεν έχω ακούσει κάτι δημόσια» είπε ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στον Real FM. Σημειώνεται ότι για να υπάρξει αλλαγή από τις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωθυπουργικό επιτελείο σχεδιάζει να επαναφέρει εκ νέου προς ψήφιση τον εκλογικό νόμο κάνοντας τουλάχιστον τρεις αλλαγές που να δικαιολογούν την εκ νέου συζήτηση και ψήφιση:

- Να σπάσει τις μεγάλες περιφέρειες, όπως π.χ. τη Β’ Αθήνας,

- Να καταργήσει τον σταυρό προτίμησης για τις ευρωεκλογές

- Αν δεν καταργήσει, να κατεβάσει το όριο εισόδου στη Βουλή, ενδεχομένως στο 2%.

Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν στο Μαξίμου ότι μπορούν να δελεάσουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, τα οποία στην ψηφοφορία του Ιουλίου του 2016 είχαν αρνηθεί να δώσουν θετική ψήφο, ώστε να πουν τώρα το «ναι».

Εάν οι δύο αρχηγοί συμφωνήσουν και οι βουλευτές τους ακολουθήσουν, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ενιαίο. Ακόμη κι αν η Φώφη Γεννηματά άλλαζε στάση και έλεγε «ναι» στον ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική, υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και όσους συντάσσονται μαζί του.

Ποιοι είχαν καταψηφίσει την απλή αναλογική το 2016

Τον Ιούλιο του 2016 υπέρ της απλής αναλογικής ψήφισαν 179 βουλευτές. Οι 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.), οι 15 του ΚΚΕ, οι 9 του Βασίλη Λεβέντη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜ.ΑΡ. και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος.

Καταψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Ομως τρεις από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, οι προερχόμενοι από την Αριστερά Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός, διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή απέχοντας από την ψηφοφορία.

Την αποχή επέλεξε και η Χρυσή Αυγή, παρότι πληροφορίες την ήθελαν να υπερψηφίζει τον νόμο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα στο παρασκήνιο, ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέλεξε τελικά την αποχή επειδή οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής δεν επαρκούσαν για να σχηματιστεί η πλειοψηφία των 2/3 (200 βουλευτές) που απαιτείται για να υπάρξει άμεση εφαρμογή του εκλογικού νόμου.

Ολα τα φώτα στρέφονται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αν αλλάξει στάση, τότε είναι μάλλον εύκολο να σχηματιστεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών.

Tags
Back to top button