Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία πίσω από το σύμβολο της ειρήνης και ποια είναι η σημασία του

Η ιστορία του σήματος της ειρήνης εντοπίζεται στο 1958 και συγκεκριμένα στις 21 Φεβρουαρίου, όταν ο αντιρρησίας συνείδησης αρνήθηκε τη στράτευσή του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο εικαστικός Τζέραλντ Χόρτομ με λίγες γραμμές και έναν κύκλο αποτύπωσε την Ειρήνη.

Παρουσίασε το σύμβολο που σχεδίασε ενόψει διαμαρτυρίας κατά των πυρηνικών όπλων στο Λονδίνο χωρίς να ξέρει πως το αυτό θα έχει παγκόσμια απήχηση.

Τι σημαίνει

Το διχαλωτό αυτό σύμβολο αποτελεί ένα «πάντρεμα» των λατινικών γραμμάτων Ν και D στην οπτική μετάδοση σημάτων που χρησιμοποιείται από το Ναυτικό. Παράλληλα, παραπέμπει στις αγγλικές λέξεις Nuclear Disarmarment που σημαίνουν πυρηνικός αφοπλισμός.

Μπορεί να ήταν πολύ απλό στη σχεδίασή του αλλά η σύλληψή του ήταν αρκετά δύσκολη όπως είχε αποκαλύψει ο δημιουργός του Τζέραλντ Χόρτομ.

Όταν ρωτήθηκε για τη «σύλληψη» της ιδέας του είχε περιγράψει τις στιγμές που βίωσε εξηγώντας πως είχε βρεθεί σε βαθιά απόγνωση.

«Σκιτσάριζα τον εαυτό μου, όπως ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε αμηχανία, με τα χέρια τεντωμένα πότε πάνω και πότε κάτω, με τον τρόπο που ο χωρικός αντιμετωπίζει το εκτελεστικό απόσπασμα στον γνωστό πίνακα του Γκόγια. Τελικά, το σκιτσάρισα με μια γραμμή και έβαλα ένα κύκλο γύρω του» είχε χαρακτηριστικά αναφέρει.

Το συγκεκριμένο σύμβολο έγινε το επίσημο σήμα της οργάνωσης «Καμπάνια για τον πυρηνικό αφοπλισμό» (CND) με επικεφαλής τον νομπελίστα Μπέρτραντ Ράσελ.

Στη συνέχεια «ταξίδεψε» στον κόσμο, ανέπνευσε κινήματα αμφισβήτησης και έγινε διεθνές σύμβολο.

Στην Ελλάδα έφτασε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 από τον «Σύνδεσμο Νέων για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό ”Μπέρτραντ Ράσελ”» και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τη Νεολαία Λαμπράκη.

Αντιμετωπίστηκε ως κουμμουνιστικό σύμβολο ενώ το είδαμε στην πασίγνωστη φωτογραφία του Γρηγόρη Λαμπράκη σε πανό που κρατούσε ο ίδιος στις 21 Απριλίου 1963. Τότε ο βουλευτής Πειραιά αψήφησε τη σχετική απαγόρευση της αστυνομίας και πραγματοποίησε την πρώτη Μαραθώνια πορεία Ειρήνης.

Βάδισε μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μόνος του κρατώντας στα χέρια του ένα πανό και στη συνέχεια συνελήφθη.

Tags
Back to top button