Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

H Ήρα πετά γύρω από τον Δία και τον Γανυμήδη υπό τη μουσική υπόκρουση του Vangelis

Οι μαγευτικές εικόνες που μεταδίδει από το σύστημα του Δία η αποστολή Juno (Ήρα) της NASA ενώθηκαν σε ένα βίντεο που επιτρέπει στον θεατή να πετάξει πάνω από τον γιγάντιο πλανήτη και ένα από τα μεγαλύτερα φεγγάρια του, με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου να υπογράφει τη μουσική υπόκρουση.

Συγκλονιστική νέα μελέτη! Εξωπλανήτες μπορούν να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία ζωής από τη γη!

Στις 7 Ιουνίου, το Juno πλησίασε τον παγωμένο Γανυμήδη στην πιο μικρή απόσταση από την εποχή της αποστολής Galileo. Λιγότερο μια ημέρα αργότερα, προσπέρασε τον Δία πετώντας από τον ένα πόλο του πλανήτη στον άλλο σε λιγότερο από τρεις ώρες.

 

Το time-lapse που παρουσίασε το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια ξεκινά με το Juno να προσεγγίζει τον Γανυμήδη σε απόσταση μόλις 1.000 χιλιομέτρων, κινούμενο με σχετική ταχύτητα 67.000 χιλιομέτρων την ώρα. Το σκάφος πετά πάνω από ανοιχτόχρωμες περιοχές καθαρού πάγου και πάνω από σκούρες κηλίδες που σχηματίζονται όταν ο πάγος εξαχνώνεται, μετατρέπεται δηλαδή από στερεό απευθείας σε αέριο.

ΝΑΣΑ: Υπάρχουν βραχώδεις πλανήτες που δεν περιφέρονται γύρω από κάποιο άστρο

Κάτω από το παγκόσμιο στρώμα πάγου εκτιμάται ότι κρύβεται ένας ωκεανός όπου δυνητικά μπορεί να έχει εξελιχθεί μικροβιακή ζωή.

Αφότου προσπέρασε τον Γανυμήδη, το Juno χρειάστηκε μόλις 15 ώρες για να διανύσει τα 1,18 εκατομμύρια χιλιόμετρα που χωρίζουν τον δορυφόρο από τον Δία. Συγκριτικά, η απόσταση Γης-Σελήνης περιορίζεται σε περίπου 350.000 χιλιόμετρα.

Ο θεατής πετά μόλις 3.400 χιλιόμετρα πάνω από τα χαρακτηριστικά, πολύχρωμα σύννεφα του μεγαλύτερου πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα. Σε αυτή τη φάση, το βαρυτικό πεδίο του Δία έχει επιταχύνει το σκάφος στα 210.000 χιλιόμετρα την ώρα σε σχέση με τον πλανήτη.

ΝΑΣΑ: Οι κατοικήσιμοι πλανήτες ίσως είναι σπάνιοι στο Σύμπαν

Ο θεατής μπορεί να διακρίνει τους κυκλώνες του βόρειου πόλου καθώς και ένα τμήμα της λεγόμενης «αλυσίδας μαργαριταριών», μια σειρά από οκτώ γιγάντιες καταιγίδες που περιστρέφονται αριστερόστροφα στο νότιο ημισφαίριο.

Το βίντεο εμπλουτίστηκε με προσομοιώσεις των κεραυνών που μαστίζουν διαρκώς την ταραγμένη ατμόσφαιρα.

To Juno, το οποίο εξερευνά το σύστημα του Δία από το 2016, κινείται σε πολική τροχιά γύρω από τον πλανήτη και προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει το επόμενο κοντινό πέρασμα στις 21 Ιουλίου.

Tags
Back to top button