Η Honda προχώρησε στην ίδρυση της Ashirase, Inc και το πρώτο της δημιούργημα είναι ένα σύστημα πλοήγησης που τοποθετείται στα παπούτσια για την υποστήριξη ατόμων με προβλήματα όρασης στο περπάτημα.
Η Ashirase, Inc. αυτή τη στιγμή εξελίσσει ένα σύστημα πλοήγησης που τοποθετείται στα παπούτσια για την υποστήριξη ατόμων με προβλήματα όρασης στο περπάτημα. Η νεοφυής επιχείρηση θα αναλάβει και την εμπορική προώθηση του συστήματος με την ονομασία “Ashirase”, πριν από το τέλος του οικονομικού έτους που λήγει στις 31 Μαρτίου, 2023.
Το Ashirase είναι ένα σύστημα πλοήγησης το οποίο αποτελείται από ένα smartphone app και μία τρισδιάστατη συσκευή δόνησης συμπεριλαμβανομένου ενός αισθητήρα κίνησης, που τοποθετείται στο εσωτερικό του παπουτσιού.
Με βάση τη διαδρομή που ορίζεται μέσω του app, η συσκευή καθοδηγεί τον χρήστη με τη βοήθεια δονήσεων. Όταν ο χρήστης πρέπει να κινηθεί ευθεία, παράγονται δονήσεις στο εμπρός τμήμα του πέλματος, ενώ όταν πλησιάζει σε μία δεξιά ή αριστερή στροφή οι δονήσεις παράγονται αντίστοιχα στη δεξιά ή την αριστερή πλευρά, για την προειδοποίηση του χρήστη. Το Ashirase προσφέρει διαισθητική καθοδήγηση, κάνοντας τη διαδρομή κατανοητή. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης δεν χρειάζεται να προσέχει συνεχώς ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει, κάτι το οποίο τον βοηθά να περπατά με μεγαλύτερη ασφάλεια και πιο χαλαρή διάθεση.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του Ashirase είναι:
- Οι πληροφορίες καθοδήγησης για άτομα με προβλήματα όρασης παράγονται βάσει πληροφοριών στίγματος μέσω του GNSS*1 και δεδομένων βασισμένων στην κίνηση του πέλματος του χρήστη.
- Η καθοδήγηση παρέχεται μέσω δονήσεων στο πέλμα, ώστε να μην επηρεάζει το χέρι του χρήστη που κρατά ένα λευκό μπαστούνι, ούτε την ακοή του μέσω της οποίας προσλαμβάνει ήχους του περιβάλλοντος.
- Οι συσκευές παραγωγής δονήσεων ευθυγραμμίζονται με τα νεύρα του πέλματος, διευκολύνοντας να γίνει αντιληπτή η δόνηση.
- Μαλακό υλικό που διατηρεί το αρχικό του σχήμα χρησιμοποιείται στη συσκευή περιορίζοντας την όποια δυσφορία για το χρήστη.
Τα άτομα με προβλήματα όρασης αριθμούνται παγκόσμια σε πολλά εκατομμύρια. Μόνο στην Ιαπωνία, ο αριθμός τους (συμπεριλαμβανομένων αυτών με ασθενή όραση) υπολογίστηκε στα 1,64 εκατομμύρια και ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί σχεδόν στα 2 εκατομμύρια μέχρι το 2030.
Τα άτομα με προβλήματα όρασης έχουν μόνιμο άγχος για την ασφάλειά τους και τη διαδρομή μέχρι τον προορισμό τους όταν περπατούν μόνα.
Ωστόσο, καθώς καλούνται να χρησιμοποιούν όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις για να λαμβάνουν πληροφορίες που αντισταθμίζουν την περιορισμένη τους όραση, είναι κάπως αναπόφευκτο να μη μπορούν να προσέχουν σχολαστικά και να αντιμετωπίζουν λειτουργικά θέματα, όπως να χάνουν το δρόμο τους ή να εμπλέκονται σε επικίνδυνες καταστάσεις. Επιπλέον, ειδικές συνεδρίες που διεξάγονται από την ομάδα εξέλιξης με άτομα με προβλήματα όρασης αποκάλυψαν ότι τέτοια λειτουργικά θέματα οδηγούν σε ψυχολογικά προβλήματα, όπως υποδηλώνουν σχόλια του τύπου:
«Νιώθω απογοητευμένος όταν θυμάμαι πως κάποτε περπατούσα ελεύθερα χωρίς προβλήματα όρασης», είναι το σχόλιο ατόμου με ασθενή όραση.
«Όταν χάνομαι, οι άνθρωποι γύρω μου μερικές φορές δεν απαντούν όταν προσπαθώ να τους μιλήσω. Είναι κάτι που με τρομάζει επειδή δεν ξέρω γιατί δεν απαντούν», είναι το σχόλιο ατόμου με καθυστερημένη έναρξη ολικής τύφλωσης.
Το Ashirase εξελίσσεται σε ένα προϊόν που βοηθά τους χρήστες να φτάνουν στον προορισμό τους με ασφάλεια και να είναι ανεξάρτητοι στις καθημερινές μετακινήσεις τους, με μία φιλοσοφία «πλοήγησης που υποστηρίζει την ασφάλεια και μία χαλαρή διάθεση για άτομα με προβλήματα όρασης».