Γαλλία • 05/04/2021 - 8:46
"H Γαλλία κράτησε ενεργή και αλληλέγγυα στάση προς την Ελλάδα σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις…"
"Επιβεβαίωσε έμπρακτα ότι είναι ένας παραδοσιακός σύμμαχός μας"
«Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και της Γαλλίας έχει σημαδευτεί από δυνατές σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων ηγετών με κοινό σημείο αναφοράς την Ευρώπη», δηλώνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Κ» της «Καθημερινής της Κυριακής», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Η συνέντευξη του κ. Βαρβιτσιώτη φιλοξενείται από κοινού με εκείνη του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, με τίτλο «Ευρωπαϊκή Υπόθεση», στο περιοδικό, που είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας και τους διαχρονικούς δεσμούς των δύο χωρών μέσα από πρόσωπα και ιστορίες.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης χαιρετίζει την ξεκάθαρη στάση της Γαλλίας, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις του περασμένου έτους και σημειώνει:
«Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εν μέσω αυξημένης τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία κράτησε μια ενεργή και αλληλέγγυα στάση προς την Ελλάδα». «Επιβεβαίωσε έμπρακτα ότι είναι ένας παραδοσιακός σύμμαχός μας, δικαιώνοντας το σύνθημα “Ελλάδα-Γαλλία-Συμμαχία” και δίνοντας του νέα πνοή», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κάνει ακόμη ιδιαίτερη αναφορά στην προσωπική φιλία του Έλληνα «πατέρα της ευρωπαϊκής ένταξης» Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν αλλά και στη «στενή συνεννόηση» και «χημεία» μεταξύ Μητσοτάκη και Μακρόν, που μόνο καλό μπορεί να φέρει στις διμερείς μας σχέσεις. «Και οι δυο ενσαρκώνουν μια νέα τομή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, έχοντας διαβεί κρίσιμες κοινές δοκιμασίες, όπως η υγειονομική κρίση, και ατενίζοντας με ρεαλισμό τις νέες γεωπολιτικές ευθύνες της Ευρώπης» υπογραμμίζει.
Μιλάει, ακόμη, για τις κρίσιμες πρωτοβουλίες που επέτρεψαν στην ΕΕ μετά τις πρώτες αρρυθμίες να αντιδράσει σθεναρά στην κρίση της πανδημίας. Στη συνέντευξή του, ο κ. Μπον κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «μία κοινή ιστορία 200 ετών με αμοιβαία αλληλεγγύη και στενές σχέσεις στην πολιτική και τον πολιτισμό» και ότι «αυτοί οι δεσμοί έχουν αναδειχθεί ξανά στην τρέχουσα κρίση» και προσθέτει: «Συνεχίζουμε να οικοδομούμε στη βάση αυτής της ιστορικής συνεργασίας».
Ειδικότερα, ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις, επισημαίνει ότι «μέσω της συνεργασίας μας με την Ελλάδα, έχουμε καταστήσει σαφές ότι υπάρχει ζήτημα με την Τουρκία. Και δεν είναι ζήτημα ελληνικό ή γαλλικό, αλλά ζήτημα ευρωπαϊκό, το οποίο πρέπει να λύσουμε μαζί».
«Όποτε υπάρχει απόπειρα αμφισβήτησης της κυριαρχίας μιας ευρωπαϊκής χώρας αυτό αποτελεί επίθεση κατά της Ευρώπης», υπογραμμίζει και καταλήγει: «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Αυτό κάναμε στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι όταν στείλαμε εκεί το πολεμικό μας πλοίο ή όταν συμμετείχαμε σε κοινές ασκήσεις με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο. Αυτό κάνουμε και στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις – η Ελλάδα και η Γαλλία, η μία στο πλευρό της άλλης».
ΑΠΕ-ΜΠΕ