Σαφώς πιο κοντά στον εντοπισμό εξωγήινης ζωής βρίσκονται πλέον οι επιστήμονες που αναζητούν σημάδια οργανισμών εκτός του πλανήτη μας. Νέα ανάλυση των δεδομένων περιγράφει αναλυτικότερα πού θα μπορούσε να αναπτυχθεί ζωή στο σύμπαν και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό σε πλανήτες πολύ πιο κοντά στην Γη από όσο πιστεύαμε έως σήμερα.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν μια φυσική ραδιενεργή διαδικασία, που διασπά τα συστατικά του νερού στους πλανήτες και υποστηρίζει τα μικρόβια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εξωγήινη ζωή μπορεί να υπάρξει σε πολλούς κόσμους, μεταξύ αυτών στον Εγκέλαδο, το φεγγάρι του Κρόνου, στην Ευρώπη που είναι φεγγάρι του Δία, στον Πλούτωνα και στο φεγγάρι του τον Χάροντα, ή και στον νανο-πλανήτη Δήμητρα.
Η έρευνα έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο, με την βοήθεια του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Έρευνας, που αναπαρήγαγε την ραδιόλυση, όπως λέγεται η διαδικασία διάσπασης του νερού στα συστατικά του. Κατά την διάρκειά της, ραδιενέργεια που εκλύεται από τον πυρήνα βραχωδών πλανητών, διασπά το νερό σε υδρογόνο, που μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη μικροβίων.
Ακόμα και στην Γη, διάφορες κοινότητες μικροβίων ζουν μόνο με υδρογόνο σε εξαιρετικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα εντοπίστηκε στα βάθος δύο μιλίων σε ορυχείο χρυσού της Νότιας Αφρικής.
Κατά την ραδιόλυση εκλύεται ωστόσο και οξυγόνο, κάτι που οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι σε αλληλεπίδραση με μεταλλικά στοιχεία, θα μπορούσε να αποτελεί «τροφή» για εξωγήινους οργανισμούς.