Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφει το βλέμμα στο διάστημα!

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, εκτιμά πως το μέλλον βρίσκεται στο διάστημα και γι’ αυτό προτείνει ενίσχυση της ευρωπαϊκής διαστημικής έρευνας.

 «Περισσότερος χώρος για περισσότερη Ευρώπη»: Αυτή η φράση έδινε το σύνθημα για τους συμμετέχοντες στη 10η ετήσια Διάσκεψη για την Πολιτική της ΕΕ στο Διάστημα, που διεξήχθη στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Ιανουαρίου. Η Ευρώπη δεν φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει το διάστημα και τις ερευνητικές δραστηριότητες σε αυτό ολοκληρωτικά στα χέρια των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά υπογραμμίζει τη βούλησή της να παίξει ενεργό ρόλο σε αυτό το πεδίο.

Τα κράτη της ΕΕ καταλαμβάνουν αθροιστικά πάντως σήμερα ήδη τη δεύτερη θέση στις σχετικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) επικεντρώνεται κυρίως σε επιστημονική έρευνα και πρακτικές εφαρμογές και όχι τόσο σε εντυπωσιακές αποστολές στη Σελήνη και στο μέλλον στον Άρη, όπως εξήγγειλε για τη χώρα του τον περασμένο Δεκέμβριο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Διαστημική έρευνα στην υπηρεσία της ασφάλειας

Η Ευρώπη θέλει ένα «Διάστημα 4.0», σχολίασε ο διευθυντής του ΕΟΔ Γιόχαν-Ντίτριχ Βέρνερ στη διάσκεψη των Βρυξελλών. Εξηγώντας τον όρο, διευκρίνισε ότι επιδιώκεται η συνεργασία των χωρών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του διαστήματος, τόσο μεταξύ τους όσο και με εμπλεκόμενες εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα. Στόχος αυτών των συνεργασιών είναι η παραγωγή προϊόντων, όσο το δυνατόν πιο προσανατολισμένων σε πρακτικές εφαρμογές. Απτά αποτελέσματα της ευρωπαϊκής διαστημικής έρευνας είναι, για παράδειγμα, το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo και το σύστημα παρατήρησης και χαρτογράφησης της γης με την επωνυμία Copernicus. Τα δύο αυτά συστήματα έχουν κάνει την Ευρώπη ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ και την Κίνα, οι οποίες χρησιμοποιούν δικά τους δορυφορικά συστήματα.

Η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, έδωσε το στίγμα στη διάσκεψη για τη διαστημική πολιτική, επισημαίνοντας ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική για το διάστημα πρέπει να εστιάσει στην αυτονομία και ταυτόχρονα στη συνεργασία». Η ευρωπαία επίτροπος υπογράμμισε ότι δεδομένου ότι η ΕΕ επιθυμεί να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη από το διάστημα. Σύμφωνα με την ίδια, οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι είναι πρωτοποριακοί σε ό,τι αφορά την καταγραφή πληροφοριών και τις τεχνολογίες κρυπτογράφησης.

«Το Δορυφορικό Κέντρο της ΕΕ αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για παιχνίδια πολυτελείας αλλά και σημαντικά εργαλεία για τη διαμόρφωση πολιτικής», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι. Ως εκ τούτου, η ΕΕ σκοπεύει να ενισχύσει τη διαστημική έρευνα στο πλαίσιο του επόμενου δημοσιονομικού πλαισίου από το 2020.

Δεν σχεδιάζεται αποστολή στον Άρη

Η ΕΕ σκοπεύει να προωθήσει παράλληλα και τις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές. Σήμερα ο ΕΟΔ δραστηριοποιείται κυρίως ως εταίρος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ISS. Εκεί διατηρεί τα τελευταία χρόνια ένα ερευνητικό εργαστήριο, το οποίο κάθε τόσο επανδρώνουν αστροναύτες από την Ευρώπη.

Κάποια επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Άρη δεν βρίσκεται πάντως προς το παρόν στα πλάνα της ΕΕ. Με τη σημερινή τεχνολογία κάτι τέτοιο θα ήταν «ριψοκίνδυνο», εκτιμά ο διευθυντής του ΕΟΔ Γιόχαν-Ντίτριχ Βέρνερ. Όπως διευκρίνισε, για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε να διασφαλιστεί η επαρκής ιατρική μέριμνα των αστροναυτών, για το διάστημα τουλάχιστον δύο ετών που θα διαρκούσε μια τέτοια αποστολή.

 

 

Tags
Back to top button