Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκινά εμβολιασμούς για τη γρίπη των πτηνών

Η Φινλανδία πρόκειται να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα χορηγήσει εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών. Η εκστρατεία ανοσοποίησης ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της χώρας. Οι εμβολιασμοί αποσκοπούν στο να προληφθεί η εκδήλωση συμπτωμάτων της γρίπης των πτηνών και θα χορηγηθούν αρχικά στους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με ζώα, ξεκινώντας από τα εκτροφεία μινκ..

«Το εμβόλιο θα προσφερθεί σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τη γρίπη των πτηνών λόγω της εργασίας τους ή άλλων περιστάσεων», ανέφεραν αξιωματούχοι του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας (THL) σε ανακοίνωσή τους.

Η Φιλανδία έχει προμηθευτεί εμβόλια για 10.000 άτομα, καθένα από τα οποία θα λάβει δύο δόσεις για την πλήρη ανοσοποίηση.

Τα εμβόλια αποτελούν μέρος από την προμήθεια 40 εκατομμυρίων δόσεων που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από την αυστραλιανή εταιρεία κατασκευής εμβολίων CSL Seqirus. Περί τις 665.000 δόσεις έχουν ήδη παραδοθεί ενώ οι υπόλοιπες παρτίδες θα παραδίδονται σταδιακά, σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Στην ανακοίνωση της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), με τίτλο «Η Επιτροπή διασφαλίζει την πρόσβαση των κρατών μελών σε 665,000 δόσεις εμβολίων ζωονοσογόνου γρίπης για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών», αναφέρεται:

«Σήμερα, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Επιτροπής, στο πλαίσιο της εντολής της σχετικά με την ετοιμότητα, υπέγραψε, εξ ονόματος των συμμετεχόντων κρατών μελών, σύμβαση-πλαίσιο κοινής προμήθειας για την προμήθεια έως και 665,000 δόσεων εμβολίου πριν από την πανδημία του επικαιροποιημένου εμβολίου Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus, καθώς και επιλογή για επιπλέον 40 εκατομμύρια δόσεις κατά τη διάρκεια της σύμβασης. Χάρη στη σύμβαση αυτή, τα συμμετέχοντα κράτη μέλη θα έχουν πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών.

Το εμβόλιο προορίζεται για όσους είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε πιθανές μεταφορές γρίπης των πτηνών από πτηνά ή ζώα, όπως οι πτηνοτρόφοι και οι κτηνίατροι. Αποσκοπεί στην πρόληψη της εξάπλωσης ή πιθανών εστιών γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη, προστατεύοντας τους πολίτες και τα μέσα βιοπορισμού. Το εμβόλιο είναι το μόνο προληπτικό ζωονοσογόνο εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών που έχει εγκριθεί επί του παρόντος στην ΕΕ.

Δεκαπέντε κράτη μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ συμμετέχουν σε αυτή την εθελοντική προμήθεια με την εταιρεία Seqirus UK Ltd. Η σύμβαση επιτρέπει σε κάθε συμμετέχουσα χώρα να λαμβάνει υπόψη το οικείο πλαίσιο δημόσιας υγείας και να παραγγέλλει εμβόλια ανάλογα με τις εθνικές ανάγκες. Η σύμβαση θα διαρκέσει το πολύ 4 έτη.

Επί του παρόντος προετοιμάζονται αποστολές στη Φινλανδία για τον άμεσο εμβολιασμό των εργαζομένων που διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης, κατόπιν αιτήματος του κράτους μέλους. Θα ακολουθήσουν αποστολές σε άλλες συμμετέχουσες χώρες».

 

Το κόστος της νόσου στη Φινλανδία

 

Το στέλεχος της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, στο οποίο αποδίδονται εκατοντάδες εκατομμύρια θάνατοι πτηνών τα τελευταία χρόνια, έχει εξαπλωθεί σε κοπάδια βοοειδών σε όλες τις ΗΠΑ, ενώ έχουν καταγραφεί και ανθρώπινα κρούσματα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί κάποιος πολίτης ή επισκέπτης της Φινλανδίας θετικός στον ιό της γρίπης των πτηνών, οι επιχειρήσεις ωστόσο εκτροφής γουνοφόρων ζώων θεωρούνται ως υψηλού κινδύνου για μετάδοση στον άνθρωπο. Η αρχίατρός της Φινλανδίας από το THL, Hanna Nohynek, εξήγησε στα μέσα ενημέρωσης ότι τα ζώα στις φάρμες αυτές έρχονται συχνά σε επαφή με την άγρια ζωή, εξ ου και ο αυξημένος κίνδυνος για τη γρίπη των πτηνών.

Πέρυσι, οι Φινλανδοί εκτροφείς σκότωσαν περίπου 485.000 ζώα για να εμποδίσουν την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών και την πιθανή μετάδοση σε ανθρώπους.

Tags
Back to top button