Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Διάσκεψη της Γιάλτας και ο χωρισμός του κόσμου σε σφαίρες επιρροής

Πρόκειται για τη δεύτερη από τις τρεις διασκέψεις που έκαναν Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Σοβιετική Ένωση κατά το διάρκεια του πολέμου. Ακολούθησε αυτή της Τεχεράνης το 1943 και προηγήθηκε αυτή του Potsdam τον Ιούλιο του 1945. 

Πραγματοποιήθηκε στη Γιάλτα της νότιας Ουκρανίας μεταξύ 4 και 11 Φεβρουαρίου 1945 από τους επικεφαλείς των τριών μεγάλων δυνάμεων, τον πρόεδρο Ρούσβελτ για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Ουίνστον Τσώρτσιλ για τη Μεγάλη Βρετανία και τον Τζόζεφ Στάλιν για τη Σοβιετική Ένωση.

Σκοπός της διάσκεψης ήταν να συζητηθεί η διευθέτηση των θεμάτων της μεταπολεμικής Γερμανίας και η επανίδρυση της διαλυμένης από τον πόλεμο Ευρώπης

Και για τους τρεις ηγέτες, σημαντικό θέμα στην ατζέντα της συζήτησης ήταν η διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Γερμανίας.

Παράλληλα, προτεραιότητα της Σοβιετικής Ένωσης ήταν η διευθέτηση της κυριαρχίας της στη Πολωνία, ενώ για τον Ρούσβελτ, ήταν η συμμετοχή της Σοβιετικής Ένωσης στον Πόλεμο του Ειρηνικού, πράγμα στο οποίο συμφώνησε ο Στάλιν, με μόνη προυπόθεση οτι αυτό θα γινόταν τρεις μήνες μετά την οριστική ήττα της Γερμανίας.

Γενικότερα, η θέση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν πλεονεκτική κατά τη στιγμή της διάσκεψης, καθώς οι Σοβιετικοί είχαν τριπλάσια στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη από οτι οι υπόλοιποι Σύμμαχοι. Οι συμφωνίες που προέκυψαν είναι οι εξής:

-Προτεραιότητα στην άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας

-Διαίρεση της Γερμανίας και του Βερολίνου μετά το τέλος του πολέμου σε τέσσερις ζώνες (συμπεριλαμβανομένης και μιας μικρότερης ζώνης για τη Γαλλία)

-Αποστρατικοποίηση και εξάλειψη του ναζισμού στη Γερμανία

-Αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι Γερμανοί με τη μορφή καταναγκαστικής εργασίας και δημιουργία Συμβουλίου Αποκαταστάσεων με έδρα τη Σοβιετική Ένωση

-Αναδιοργάνωση του κομμουνιστικού πολιτεύματος που είχαν ιδρύσει οι Σοβιετικοί στη Πολωνία, σε μια ευρύτερη και πιο δημοκρατική βάση και διενέργεια ελεύθερων εκλογών στη χώρα

-Δέσμευση του Στάλιν για συμμετοχή της Σοβιετικής Ένωσης στα Ενωμένα Έθνη

-Συμφωνία για συμμετοχή της Σοβιετικής Ένωσης στον Πόλεμο του Ειρηνικού 90 μέρες μετά την ήττα της Γερμανίας

-Εντοπισμός και καταδίκη των ναζιστών εγκληματιών πολέμου

Παρά τη συμφωνία, ο Στάλιν δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του για τη Πολωνία, ενώ τη Γιάλτα διαδέχθηκε λίγους μήνες μετά η Διάσκεψη στο Potsdam, όπου τέθηκαν ξανά αρκετά από τα παραπάνω θέματα. Τα επόμενα χρόνια και με τον Ψυχρό Πόλεμο να διχάζει την Ευρώπη, η Διάσκεψη της Γιάλτας έγινε θέμα έντονης αντιπαράθεσης και αμφισβήτησης

Tags
Back to top button