Η Apple προχωρά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας της μετά από το "χτύπημα" του "Pegasus".
Οι ανακοινώσεις του τεχνολογικού κολοσσού έγιναν μετά την παραβίαση κινητών τηλεφώνων της εταιρείας λόγω ελαττώματος που επέτρεπε την υποκλοπή στοιχείων, με ένα κλικ.
Η εισβολή αφορούσε σε όλα τα προϊόντα της Apple, iPhone, iWatch και Mac.
Η ομάδα της Apple που μεριμνά για την ασφάλεια δεδομένων, εργάζεται για να επιλύσει το ζήτημα ύστερα από την αποκάλυψη παραβίασης του iPhone, που ανήκε σε Σαουδάραβα ακτιβιστή, από το λογισμικό της NSO.
Το λογισμικό Pegasus βασίστηκε σε μέθοδο την οποία θα μπορούσε να παραλληλίσει κανείς με «αόρατο χέρι» καθώς η εισβολή σε προσωπικά δεδομένα γίνεται χωρίς να γίνει κάτι αντιληπτό ακόμη και για διάστημα έξι μηνών.
Το λογισμικό επιτρέπει σε κυβερνήσεις αλλά και εγκληματίες να «σπάζουν» τους κώδικες ασφαλείας του θύματος χωρίς να αφήνουν το παραμικτό ίχνος παραβίασης.
Το Pegasus μπορεί επίσης να ηχογραφεί συνομιλίες και να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και τις φωτογραφικές κάμερες της συσκευής που έχει αλώσει. Ακόμη και τα προηγμένα «τείχη» ασφαλείας που διαθέτουν τα τελευταία μοντέλα iPhone αδυνατούν να εμποδίσουν τη διείσδυση του Pegasus.
Tο σκάνδαλο Pegasus και η διεθνής κατακραυγή εναντίον του ισραηλινού NSO Group έχουν φτάσει να απασχολούν σοβαρά κυβερνήσεις κρατών ή ακόμη και να προξενούν πολιτική κρίση. Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να σταματήσει να χρησιμοποιεί ένα από τα κινητά του τηλέφωνα, καθώς ο αριθμός του βρέθηκε ανάμεσα σε πολλούς άλλους που αποτέλεσαν στόχους για την κατασκοπεία μέσω του Pegasus. Το ίδιο ισχύει για το τηλέφωνο του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ και 14 ακόμη υπουργών της κυβέρνησης.