Συναντάμε σχεδόν καθημερινά αυτόματες πόρτες στην ζωή μας, όμως ελάχιστοι έχουμε αναρωτηθεί για τον τρόπο λειτουργίας τους και πως καταφέρνουν να ανοίγουν όταν βρισκόμαστε κοντά τους.
Οι αυτόματες συρόμενες πόρτες εμφανίστηκαν στο εμπόριο το 1960. Τις είχαν εφεύρει έξι χρόνια νωρίτερα οι Αμερικανοί Ντι Χόρτον και Λιου Χιούιτ. Ξεκίνησαν σαν καινοτομία, αλλά με την εξάπλωσή τους αναδείχθηκαν τα επιπλέον πλεονεκτήματά τους στον τεχνολογικά προηγμένο κόσμο μας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε μέρη με πολυκοσμία και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς ρυθμίζουν τη ροή του πλήθους βάζοντας λιγότερα εμπόδια στον δρόμο του. Χάρη σε αυτές, έχουμε ένα εμπόδιο λιγότερο στην καθημερινή μας ζωή και τη δυνατότητα για γρήγορη διαφυγή.
Εκτός απ’ το να διευκολύνουν την είσοδο και την έξοδο στα κτήρια, ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν αυτές οι πόρτες μειώνει τον χώρο που καταλαμβάνουν. Οι αυτόματες πόρτες συνήθως είναι συρόμενες. Αντικαθιστώντας τις ωθούμενες πόρτες με αυτές, τα μικρότερα κτήρια μεγιστοποιούν τον ωφέλιμο χώρο στο εσωτερικό τους χωρίς να χρειάζεται να αφήνουν ελεύθερο χώρο για το άνοιγμα μιας μεγάλης πόρτας.
Υπάρχουν πολλοί τύποι αυτόματης πόρτας. Ο καθένας βασίζεται σε συγκεκριμένο είδος σημάτων που τους δίνουν εντολή πότε να ανοίξουν. Παρόλο που οι μέθοδοι αυτές διαφέρουν, η βασική αρχή παραμένει η ίδια. Κάθε τέτοιο σύστημα ανιχνεύει το φως, τον ήχο, το βάρος ή την κίνηση στον χώρο γύρω του, και αυτά τα σήματα του δίνουν την εντολή να ανοίξει. Οι τύποι των αισθητήρων επιλέγονται ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο θα χρησιμοποιηθούν. Για παράδειγμα, οι πόρτες με αισθητήρα κίνησης μπορεί να μην είναι κατάλληλες για έναν πολυσύχναστο δρόμο, καθώς θα άνοιγαν διαρκώς λόγω των περαστικών. Ένας τάπητας με αισθητήρα πίεσης θα ήταν πιο κατάλληλος, καθώς θα είχε μικρότερη εμβέλεια.
Οι αυτόματες πόρτες είναι η δημοφιλέστερη επιλογή για τα σούπερ μάρκετ: διευκολύνουν τους πελάτες, που συχνά φεύγουν με γεμάτα χέρια.
Πώς λειτουργούν οι διάφοροι αισθητήρες - Πώς ανιχνεύει μια πόρτα την παρουσία σας;
Ενεργητικοί αισθητήρες υπερύθρων
Οτιδήποτε εκπέμπει θερμότητα εκπέμπει και υπέρυθρη ακτινοβολία. Η δουλειά αυτών των αισθητήρων είναι να τη ανιχνεύουν. Η χρήση αισθητήρων υπερύθρων και όχι κίνησης καθιστά αυτό το σύστημα κατάλληλο για να ανιχνεύει τη θερμότητα του ανθρώπινου σώματος και να αγνοεί άλλα αντικείμενα. Τα ενεργητικά συστήματα εκπέμπουν και λαμβάνουν μήκη κύματος, ενώ τα παθητικά μόνο λαμβάνουν.
Α Περιοχή αντανάκλασης
Τα κύματα υπερύθρων ανακλώνται στο δάπεδο γύρω από την πόρτα. Όταν τα κύματα που επιστρέφουν στον δέκτη παρουσιάζουν διαφοροποίηση, αυτό σημαίνει ότι κάτι βρίσκεται μπροστά στην πόρτα.
Β Αισθητήρας πόρτας
Ο αισθητήρας πάνω από την πόρτα διαθέτει μια φωτοδίοδο (LED) κι έναν δέκτη. Το φως αυτό εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία. Αν μπει κάποιο σώμα στον δρόμο της, θα διακόψει την πορεία της ακτινοβολίας.
Αισθητήρες μικροκυμάτων
Οι αισθητήρες μικροκυμάτων χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για να εντοπίσουν κινούμενα σώματα. Με αυτόν τον τρόπο, οι πόρτες όχι μόνο ανοίγουν μόλις αισθανθούν κίνηση, αλλά μπορούν και να εντοπίσουν την κατεύθυνση της κίνησης, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ακρίβεια.
Α Φαινόμενο Ντόπλερ
Η περιοχή που καλύπτει ο αισθητήρας μικροκυμάτων εκτείνεται σε μια απόσταση από την πόρτα. Όταν το σήμα του προσκρούει σε κινούμενα σώματα, η εξ ανακλάσεως συχνότητα μεταβάλλεται.
Β Ταχύτητα βαδίσματος
Όταν κάποιος πλησιάζει την πόρτα, κάθε κύμα που ανακλάται επιστρέφει στον αισθητήρα σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Αυτά τα δεδομένα αντιστοιχούν στην κατεύθυνση και στην ταχύτητα της κίνησης, και η πόρτα αρχίζει να ανοίγει.
Σύνθετοι αισθητήρες
Η ταυτόχρονη χρήση υπερύθρων και μικροκυμάτων αυξάνει τον όγκο των δεδομένων που λαμβάνει η πόρτα. Ο συνδυασμός των δύο συστημάτων βελτιώνει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού, ελαττώνοντας έτσι τις πιθανότητες να βρεθείτε να στέκεστε μπροστά σε μια πόρτα που αρνείται να ανοίξει.
Α Διπλός εντοπισμός
Κάθε σύστημα καλύπτει τη δική του περιοχή. Έτσι, ο χώρος δράσης για τον εντοπισμό αντικειμένων που πλησιάζουν και εμποδίων διευρύνεται.
Β Είδη κινήσεων
Ο συνδυασμός υπερύθρων και μικροκυμάτων έχει ως αποτέλεσμα ο μηχανισμός να ενεργοποιείται τόσο από ανθρώπους που κινούνται γρήγορα όσο και από πιο βραδυκίνητα αντικείμενα.
Αισθητήρες δέσμης φωτός
Πρόκειται για έναν από τους απλούστερους μηχανισμούς. Συνίσταται σε μια δέσμη φωτός που δρα ως δικλείδα ασφαλείας, διασφαλίζοντας ότι το πεδίο είναι ελεύθερο όταν η πόρτα επιστρέφει στην αρχική της θέση.
Α Δέσμη φωτός
Το φως εκπέμπεται από τον αισθητήρα στη μία πλευρά του διακένου της πόρτας προς τον δέκτη στην άλλη πλευρά. Όταν τίποτα δεν περνά από την πόρτα, η δέσμη είναι μια συνεχόμενη ευθεία.
Β Εμπόδιο
Αν κάποιος περάσει από μέσα, η πορεία της δέσμης διακόπτεται και ο δέκτης δεν ανιχνεύει φως για ένα χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, οι πόρτες ανοίγουν ξανά για να μην εγκλωβίσουν το διερχόμενο άτομο.