Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Γράφτηκε ιστορία! Πραγματοποιήθηκε η πρώτη εμφύτευση ηλεκτρονικού κοχλιακού βοηθήματος με βοήθεια ρομπότ (βίντεο)

Μια 51χρονη γυναίκα, που ήταν τελείως κωφή λόγω κάποιας σπάνιας αυτοάνοσης πάθησης, είναι η πρώτη ασθενής στον κόσμο, που στο εσωτερικό τμήμα του δεξιού της αυτιού (έσω ωτός) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ρομποτική επέμβαση για την τοποθέτηση ενός ηλεκτρονικού κοχλιακού εμφυτεύματος, προκειμένου να βελτιωθεί η ακοή της. Η γυναίκα είναι πλέον σε θέση να επικοινωνεί σε ένα βαθμό ακόμη και μέσω του τηλεφώνου.

Η κλινική δοκιμή με την βοήθεια ρομπότ έγινε από γιατρούς και βιοϊατρικούς μηχανικούς του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφαν Βέμπερ και παρουσιάσθηκε στο περιοδικό ρομποτικής "Science Robotics".

Μεταξύ των ερευνητών ήταν ο ελληνικής καταγωγής δρ Γιώργος Μαντοκούδης, επικεφαλής του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτευμάτων του Ωτορινολαρυγγολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης.

Το ρομποτικό σύστημα, το οποίο αποδείχθηκε ασφαλές, διαθέτει μια οπτική κάμερα που κατευθύνει το ρομπότ με ακρίβεια της τάξης των 25 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), εξελιγμένους αισθητήρες, καθώς και ένα ρομποτικό βραχίονα υψηλής ακριβείας, της μεγαλύτερης από κάθε άλλη ιατρική ρομποτική συσκευή του είδους της.

Χάρη στο νέο ρομποτικό χειρουργικό σύστημα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων για την εισαγωγή κοχλιακών εμφυτευμάτων, μια διαδικασία πολύ λεπτή, όπου το παραμικρό λάθος μπορεί να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στο αυτί του ασθενούς.

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα ενεργοποιούν μέσω ηλεκτρισμού τα ακουστικά νεύρα. Κάθε χρόνο γίνονται από γιατρούς περίπου 65.000 επεμβάσεις κοχλιακών εμφυτευμάτων παγκοσμίως, αλλά στο ένα τρίτο των περιπτώσεων (30% έως 35%) οι ασθενείς με το εμφύτευμα δεν βλέπουν σημαντική βελτίωση στην ακοή τους, εν μέρει λόγω προβλημάτων κατά τη χειρουργική διαδικασία. Η ρομποτική επέμβαση ελπίζεται ότι θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της εμφύτευσης μελλοντικά.

Στην πρώτη αυτή κλινική δοκιμή, το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας έγινε από τους γιατρούς και το ρομπότ ανέλαβε να κάνει ένα από τα πιο ριψοκίνδυνα στάδια της επέμβασης: να ανοίξει μια μικροσκοπική τρύπα στο οστό του κρανίου που περιβάλλει το αυτί, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμό στα νεύρα και στους γειτονικούς ιστούς. Το ρομπότ έκανε το καθήκον του, χωρίς άμεση οπτική καθοδήγηση από τον γιατρό.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι και το τελικό βήμα της επέμβασης, η σύνδεση ενός λεπτού ηλεκτροδίου στον κοχλία, μπορεί να γίνει ρομποτικά.

Οι επιστήμονες συνεργάζονται ήδη με μια εταιρεία ιατρικής ρομποτικής και μια εταιρεία κοχλιακών εμφυτευμάτων για να προωθήσουν εμπορικά το νέο σύστημα στα νοσοκομεία. Στόχος τους είναι να βελτιώσουν περαιτέρω το ρομποτικό σύστημα, ώστε να γίνει πιο αυτόνομο στο μέλλον, καθώς επίσης να κάνει και άλλα πράγματα, όπως η χορήγηση φαρμάκων στο έσω ους.

Πηγή: iatropedia.gr

Tags
Back to top button