Η Google αναγκάστηκε να αλλάξει προτεινόμενη διαδρομή σε χάρτη της ρωσικής Άπω Ανατολής, ύστερα από τον θάνατο ενός εφήβου από κρύο στο αμάξι του. Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε μεταξύ των δύο πόλεων, όταν οι επιβάτες ενός αυτοκινήτου το οποίο χάλασε κατά τη διάρκεια της διαδρομής, εντοπίστηκαν μετά από μία εβδομάδα, με το όχημα θαμμένο στο χιόνι σε ένα σημείο όπου η θερμοκρασία έφτανε τους -50 βαθμούς Κελσίου.
Η τραγική κατάληξη που είχε η διαδρομή ενός αυτοκινήτου κοντά στην πιο κρύα κατοικημένη περιοχή του πλανήτη, τον οικισμό Οϊμιακόν, ανάμεσα στην πόλη Γιακούτσκ και την πόλη Μαγκαντάν της ρωσικής Άπω Ανατολής, ανάγκασε τη Google να συμβουλεύει πλέον τους αυτοκινητιστές να ακολουθούν μια διαφορετική διαδρομή μεταξύ των δύο πόλεων, προσθέτοντας τρεις ώρες στη διαδρομή τους.
Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε μεταξύ των δύο πόλεων, όταν οι επιβάτες ενός αυτοκινήτου το οποίο χάλασε κατά τη διάρκεια της διαδρομής, εντοπίστηκαν μετά από μία εβδομάδα, με το όχημα θαμμένο στο χιόνι σε ένα σημείο όπου η θερμοκρασία έφτανε τους -50 βαθμούς Κελσίου.
Δυστυχώς, για τον έναν από τους δύο επιβάτες ήταν ήδη αργά, αφού ο 18χρονος δεν άντεξε στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή και δυστυχώς έχασε τη ζωή του. Ωστόσο, ο συνεπιβάτης του σώθηκε και μεταφέρθηκε σε ένα κοντινό νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία για κρυοπαγήματα. Ένας από τους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο για την τραγική κατάληξη ήταν το γεγονός πως το καλοριφέρ στο όχημά τους ήταν χαλασμένο.
Η εφαρμογή με τους χάρτες της Google είχε προηγουμένως συμβουλεύσει τους οδηγούς να πάρουν το λεγόμενο «Road of Bones», το οποίο, σύμφωνα με τοπικές πηγές, δεν χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια.
Παρόλο που προσφέρει τεχνικά μια πιο άμεση διαδρομή μεταξύ των πόλεων Γιακούτσκ και Μαγκαντάν, μειώνοντας τον χρόνο της απόστασης από 34 ώρες σε 31, η έλλειψη οδικών υπηρεσιών όπως καθαρισμός χιονιού και η σχεδόν ανύπαρκτη κίνηση, καθιστά τη διαδρομή εξαιρετικά επικίνδυνη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ειδικά τον χειμώνα.
Οι ρωσικές εφαρμογές με τους χάρτες
Στη Ρωσία, το λογισμικό πλοήγησης της Google είναι λιγότερο δημοφιλές από τις εφαρμογές Yandex.Maps και Navigator με έδρα τη Μόσχα, οι οποίες διαθέτουν περίπου 50 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες και στις δύο εφαρμογές.
Πολλοί πιστεύουν ότι προσφέρουν πολύ καλύτερη τοπική γνώση από τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα, με ορισμένους χρήστες του Twitter να λένε ότι αυτό το περιστατικό χρησιμεύει ως μια ακόμη απόδειξη, γιατί οι οδηγοί πρέπει να χρησιμοποιούν «μόνο τους Χάρτες Yandex στη Ρωσία!».
Επισήμως ονομασμένος ως Αυτοκινητόδρομος Κολίμα, ο «Δρόμος των Οστών» κέρδισε το τρομερό προσωνύμιό του καθώς χτίστηκε με καταναγκαστικά έργα από χιλιάδες φυλακισθέντες, πολλοί εκ των οποίων πέθαναν κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
Οι συγκεκριμένοι άτυχοι έφηβοι βρέθηκαν σε ένα τμήμα μήκους 420 χιλιομέτρων, γνωστό ως «Old Summer Road» (ο Παλιός Καλοκαιρινός Δρόμος), το οποίο ερήμωσε μετά την προσθήκη ενός νέου τμήματος κατά τη διάρκεια μιας αναβάθμισης. Η περιοχή είναι γνωστή ως μια ακραία πρόκληση για τους μοτοσικλετιστές και τους τυχοδιώκτες που αναζητούν συγκίνηση σε τετράτροχες κινήσεις.