Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα παραμύθια όλων των εποχών. Πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει, άρρωστο, τρομακτικό, ενώ ουκ ολίγες φορές έχει θέμα για adult περιεχόμενο. Αλλά είναι πάντα αγαπητό και πάντα προκαλεί την περιέργεια, σε κάθε του εκδοχή. Κι να φανταστείτε πως όλα ξεκίνησαν από μια εκδρομή.
Ήταν 4 Ιουλίου του 1862, Ο Λιουις Κάρολ, που λόγο αργότερα θα γινόταν διάκονος, πήγε εκδρομή μαζί με τον αιδεσιμότατο Ρόμπινσον Ντάκγουορθ και τις τρεις κόρες του πρύτανη του Christ Church. Ο Κάρολ θέλοντας να διασκεδάσει τις τρις κοπέλες επινόησε μια ιστορία. Η ιστορία αυτή θα αποτελούσε την βάση για την μετέπειτρα συγγραφή της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων».
Μια από τις κόρες του πρύτανη είχε το ίδιο όνομα με την ηρωίδα. Κι αυτό γιατί ήταν η Αλις εκείνη που τον παρότρυνε να γράψει όσα διηγήθηκε. Ο πρώτος τίτλος της πρώτης εκδοχής του έργου «Alice’s Adventures under Ground».
Η πρώτη αυτή εκδοχή δεν προοριζόταν για δημοσίευση και είχε την αφιέρωση «δώρο Χριστουγέννων προς ένα αγαπητό παιδί, σε ανάμνηση μιας καλοκαιρινής ημέρας», Του πήρε σχεδόν 4 μήνες να το γράψει. Όταν έφτασε στα χέρια του λογοτέχνη Χένρι Κίνγκσλεϊ, εκείνος προσπάθησε να πει στη μητέρα της Άλις να πείσει τον Κάρολ να το δημοσιεύσει.
Ο Καρολ πείστηκε όχι μόνο να το δημοσιεύσει αλλά να κάνει και μια εικονογράφηση. Τελικά μέχρι το βιβλίο να εκδοθεί πέρασαν περισσότερα από 2,5 χρόνια με τον τίτλο «Alice’s Adventures in Wonderland». Ωστόσο η κακή ποιότητα των εικόνων ανάγκασε τον Κάρολ να το αποσύρει και να επιβαρυνθεί πολύ οικονομικά. Τέσσερις μήνες αργότερα, ακολούθησε η δεύτερη έκδοση που είχε τεράστια εμπορική επιτυχία. Μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή λογοτεχνικά έργα, έχοντας μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες.
Οι κινηματογραφικές εκδοχές του είναι πολλές. Η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» έχει μετατραπεί σε κομμάτι της pop culture και προσελκύει όλες τις ηλικίες θαυμαστών.