Σχέδιο των Αμερικανών με στήριγμα την τουρκική διείσδυση στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο, επιδιώκει να διακόψει την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών αυτών από το ρωσικό φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να απομονωθούν αρχικά Μόσχα και στην συνέχεια το Πεκίνο, ξεκινώντας κάτι που θα προκαλέσει σίγουρα τρομερά σενάρια.
Η αντίδραση της Μόσχας σε αυτά τα σχέδια θα είναι δυναμική τόσο προς την Τουρκία, που ήδη έχει κάνει κυβίστηση προς στις ΗΠΑ, ολοκληρωτικά πλέον, όσο και προς τις χώρες της περιοχής της Ασίας.
Τι δήλωσε ο γνωστός πρώην Αμερικανός Πρέσβης για την Τουρκία
Ο Τ.Πάιατ, ΥΦΕΞ των ΗΠΑ σε θέματα ενεργειακών πόρων, αξιολόγησε την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας, αναφέρει τουρκικό
Φυσικά είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα θα δεχθεί τρομερή πίεση να συμφωνήσει με την Τουρκία, ειδικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μετά την ολική αναβάθμιση των Τούρκων.
Τ.Πάιατ: "Κάναμε ένα σημαντικό βήμα με την εφαρμογή του νέου διαλόγου για την ενέργεια και το κλίμα, ο οποίος θα περιλαμβάνει ένα απίστευτα ευρύ φάσμα θεμάτων κατά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Μπαυρακτάρ με τον Αμερικανό υπουργό Γκράνχολμ.
Δύο σημαντικά θέματα για εμένα και την ομάδα μου είναι, η οικοδόμηση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της αύξησης της συνεργασίας σε περιοχές όπως τα Βαλκάνια και το Ιράκ για την ενέργεια.
Θεωρούμε επίσης ότι θα συνεργαστούμε ( με την Τουρκία) στην Κεντρική Ασία και την Αφρική, για τη διαφοροποίηση της προσφοράς κρίσιμων ορυκτών και την επεξεργασία αυτών των ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση, και να εμβαθύνουμε την αλυσίδα εφοδιασμού καθαρής ενέργειας σε Τουρκία, ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο», είπε ο ίδιος βάζοντας στο κάδρο ουσιαστικά, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη.
Συνεχίζοντας τόνισε: “Η Τουρκία έχει βαθείς ιστορικούς, πολιτιστικούς και στρατηγικούς δεσμούς με την Κεντρική Ασία. Οι ΗΠΑ προσπαθούν επίσης να είναι αποτελεσματικές στην Κεντρική Ασία με την πρωτοβουλία C5+1.
Η Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι ο τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι να αυξήσει τη συνεργασία με την Άγκυρα.
Η συνεργασία μας στην Κεντρική Ασία είναι ήδη μεγάλη και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Όπως είπατε, ο Πρόεδρος Μπάιντεν φιλοξένησε τους ομολόγους του από 5 χώρες της Κεντρικής Ασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής C5 + 1 στην ιστορία, το κρίσιμο είναι να είσαι παρών.
Υπάρχει μια ομάδα εργασίας για τα ορυκτά και την αλυσίδα εφοδιασμού. Βλέπουμε ότι εταιρείες από την Τουρκία είναι σε τέλεια θέση να συνεργαστούν με εταιρείες από όλο τον κόσμο, για να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες επεξεργασίας εφοδιασμού τους, προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις (ενέργεια) στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, επιτρέποντας έτσι στις χώρες της Κεντρικής Ασίας να αναπτύξουν τους φυσικούς πόρους τους”, τόνισε ο ίδιος.
Τι αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ για την νέα αναβαθμισμένη σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ
Οι Τούρκοι κατάλαβαν σύμφωνα με το ότι “σε μια περίοδο πολέμου και συγκρούσεων, η ενεργειακή ασφάλεια είναι κρίσιμης σημασίας. Ο αυξανόμενος ρόλος και η σημασία της Τουρκίας σε αυτό το θέμα συζητείται συχνότερα στην Ουάσιγκτον.
Η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή, ειδικά ο πόλεμος της Ουκρανίας, φαίνεται ότι υπενθύμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη ζωτική σημασία της Τουρκίας από πολλές απόψεις".
Ο αναπληρωτής υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι κρίσιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και είπε ότι εργάζονται για να προχωρήσουν αυτή η σχέση ακόμη περισσότερο, κάτι που σίγουρα κτύπησε καμπάνες στην Αθήνα.