Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Lifestyle

Γιατί κλαίμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια;

Ο τεμαχισμός ενός κρεμμυδιού απελευθερώνει ένα ένζυμο που λέγεται συνθάση δακρυγόνου παράγοντα. Αυτό ξεκινά τη διαδικασία που μας κάνει να δακρύζουμε. Το ένζυμο αυτό αντιδρά με αμινοξέα του κρεμμυδιού και τα αμινοξέα μετατρέπονται σε σουλφονικά οξέα.

Τα σουλφονικά οξέα αναδιατάσσονται αυτόματα για να σχηματίσουν ένα πλούσιο σεθείο πτητικό έλαιο (syn-propanethiall -S-oxide). Όταν το χημικό αυτό φθάνει στα μάτια, αρχίζει η δακρύρροια, λόγω της επαφής με τις νευρικές ίνες του κερατοειδούς, που ενεργοποιούν τους δακρυϊκούς αδένες. Και αρχίζουμε να κλαίμε, σύμφωνα με το βιβλίο «Γιατί οι άντρες έχουν ρώγες» των Mark Leyner και Billy Goldberg.

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, ορισμένοι επιστήμονες προσπάθησαν να φτιάξουν ένα «μη δακρυγόνο» κρεμμύδι, αλλά φαίνεται πως τα δακρυγόνα ένζυμα είναι επίσης υπεύθυνα για το ωραίο άρωμα του κρεμμυδιού. Μπορεί όμως να υπάρχουν κάποιες ελπίδες. Η ομάδα των Ιαπώνων βιοχημικών που ανακάλυψε μόλις πρόσφατα τη συνθάση δακρυγόνου παράγοντα, δηλαδή το δακρυγόνο ένζυμο, πιστεύει πως «μπορεί να δημιουργήσει ένα «μη δακρυγόνο» κρεμμύδι καταστέλλοντας το γονίδιο της συνθάσης δακρυγόνου παράγοντα και αυξάνοντας, παράλληλα, την παραγωγή του θειοσουλφιδίου».

Στο μεταξύ υπάρχουν πολλές λύσεις για την αποφυγή του προβλήματος των δακρύων που προκαλούν τα κρεμμύδια. Οι συγγραφείς προτείνουν να ζεσταίνουμε τα κρεμμύδια πριν τα κόψουμε. Στη συνέχεια τα κόβουμε κάτω από τρεχούμενο νερό ή φοράμε προστατευτικά ματογυάλια.

Tags
Back to top button