Οι καλλιτέχνες εκπέμπουν SOS και εκφράζουν την αγωνία τους και τον προβληματισμό τους για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή εκπρόσωποι της Τέχνης σημειώνουν πώς δεν μπορεί για ένα ολόκληρο καλοκαίρι να πεθάνει ο πολιτισμός.
Ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να πεθάνει ο πολιτισμός ένα καλοκαίρι ολόκληρο και μάλιστα στη χώρα μας, το θεωρώ αδιανόητο. Η δουλειά η δική μας, είναι, κατά κάποιο τρόπο, ένα είδος τροφής για τους ανθρώπους.
Έτσι, όσο έχουμε ανάγκη τον αέρα, την τροφή, το νερό, ο άνθρωπος έχει ανάγκη όλες τις μορφές της τέχνης, με την έννοια ότι διαμορφώνει έναν καινούργιο κόσμο μέσα τους και έναν καινούργιο χρόνο, το οποίο είναι απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή μας. Νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να επικοινωνήσουν κάποια πράγματα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ηθοποιός Βασιλική Τρουφάκου: «Είναι ένας κλάδος, που είναι από τη φύση του δύσκολος. Όταν τώρα πηγαίνεις σε μία κατάσταση που μας κλείνεις ό,τι και να γίνει και τώρα μιλάμε επ’ αόριστον, οπωσδήποτε πρέπει να γίνει κάτι. Να γίνει μία πρόβλεψη σε βάθος χρόνου για το τι θα κάνουμε. Αυτό ισχύει για καλλιτέχνες και οικογένειας στα επαγγέλματα τα περί ημών».
Από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Βαλτινός επισημαίνει πως «τα εθνικά προϊόντα της Ελλάδος είναι ο πολιτισμός και μετέπειτα ο τουρισμός. Αυτή τη στιγμή, αυτά τα δύο προϊόντα, τα μόνα που παράγουμε, δυστυχώς έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.
Ο τουρισμός δεν ξέρω πότε θα μπορέσει να σηκώσει το κεφάλι, με όλα αυτά που γίνονται, ο δε πολιτισμός, δυστυχώς, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά και όταν λέω πολιτισμός εννοώ και το τραγούδι, και το θέατρο, και το χορό, και τα φεστιβάλ και τους μουσικούς και όλους τους ανθρώπους της τέχνης και όλους που εργάζονται περιφερειακά. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, όλους τους αρμόδιους υπουργούς, να σκύψουν με στοργή πάνω στον πολιτισμό, γιατί η Ελλάδα χωρίς πολιτισμό δεν μπορεί να υπάρξει. Το θέατρο δεν πρέπει να φύγει από τη ζωή μας».