«O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οικονομική στήριξη της Αθήνας. Αυτό όμως θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα», γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Die Welt.
Υπενθυμίζοντας ότι πριν από δυο περίπου χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν ένα βήμα πριν από την έξοδό της από το ευρώ, ο συντάκτης σημειώνει: «Ορισμένοι διερωτώνται εάν αυτό θα ήταν καλύτερο για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα. Διότι, τώρα η ιστορία κινδυνεύει να επαναληφθεί. Πάλι υπάρχουν διαμάχες. Πάλι το θέμα είναι ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει ακόμη να υλοποιήσει η Ελλάδα, για να εκταμιεύσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM την επόμενη δόση».
Ο αρθρογράφος αναδεικνύει, στη συνέχεια, τη βαρύτητα του ζητήματος για την εσωπολιτική κατάσταση της Γερμανίας: «Η απουσία του ΔΝΤ θα μπορούσε να θεωρηθεί «σημαντική αλλαγή» στο τρέχον πρόγραμμα, για την οποία η γερμανική Βουλή θα έπρεπε να ξαναψηφίσει. Η συναίνεση της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU/CSU δεν θα πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή, αφού στο παρελθόν επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου θα ήταν δύσκολο να εξηγηθεί μια τέτοια αλλαγή πλεύσης. (…) Στο ερώτημα εάν η επόμενη δόση των Ευρωπαίων δανειστών από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης μπορεί να εκταμιευτεί και χωρίς το ΔΝΤ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά με ένα ξεκάθαρο «όχι»».
Υπό την τίτλο «Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει» και αναφερόμενη στον Β. Σόιμπλε, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung παρατηρεί: «Στο θέμα της ελληνικής κρίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί να διαλύσει τις εντυπώσεις ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει τελικά στο τρέχον δανειακό πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ δεν είναι το πρόβλημα» δήλωσε ο Σόιμπλε μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, την Τρίτη. Κατά βάση όλα έχουν συμφωνηθεί και το ΔΝΤ άφησε να εννοηθεί ότι «φυσικά και θα συμμετάσχει». Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να αποφασίσει το ΔΝΤ τη συμμετοχή του».
ESM όπως ΔΝΤ
Η πρόταση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να μετατραπεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκάλεσε αντιδράσεις, με πιο έντονη αυτή του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος εξέφρασε ανοιχτά τις αντιρρήσεις του.
Το θέμα σχολιάζει η εφημερίδα Tageszeitung: «Έτσι η διαμάχη για το μέλλον του ESΜ ξέσπασε για τα καλά. Τον Ντάισελμπλουμ στηρίζει κυρίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ασκεί εδώ και καιρό κριτική στην Κομισιόν για δήθεν πολύ χαλαρούς ελέγχους των εθνικών προϋπολογισμών. Τον Μοσκοβισί από την άλλη, στηρίζει το Ευρωκοινοβούλιο που θέλει να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή. (…)
Διαμάχη υπάρχει και όσον αφορά το ερώτημα πότε ο ESM θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ. Στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, αυτό δεν θα γίνει ακόμη τονίζει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Αντίθετα ο επικεφαλής των Συντηρητικών στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ τάχθηκε υπέρ του να αντικαταστήσει ο ESM το ΔΝΤ, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Διότι το ΔΝΤ δεν αποφάσισε ακόμη, εάν θα συμμετάσχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα. Χωρίς το ΔΝΤ ούτε η Γερμανία θα μπορέσει να συνεχίσει, προειδοποίησε ο Σόιμπλε. Η συζήτηση που ξεκίνησε ο ίδιος θα μπορούσε τώρα να στραφεί εναντίον του».