Μετά τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν την Κυριακή, και στην συνέχεια την Δευτέρα, η δεξιά επιδιώκει αυτήν την φορά να εμποδίσει μία συνάντηση μεταξύ των τοπικών αρχών και των κατοίκων του Κέμνιτς, από όπου ξεκίνησαν τα βίαια επεισόδια.
Η γερμανική δεξιά διατηρεί την πίεση επί της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και της μεταναστευτικής της πολιτικής με νέα διαδήλωση απόψε στο Κέμνιτς, επίκεντρο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά των ξένων, και στην συνέχεια με συγκέντρωση το Σάββατο.
Ο ΟΗΕ ανησυχεί
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαρακτήρισε «σοκαριστικές« τις διαδηλώσεις αυτές. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό οι πολιτικοί αξιωματούχοι σε ολόκληρη την Ευρώπη να τις καταγγείλουν», δήλωσε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.
Την Δευτέρα, βίαια επεισόδια στην πόλη προκάλεσαν τον τραυματισμό είκοσι ανθρώπων σε συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς της δεξιάς και εκατοντάδες μετανάστες και οπαδούς της άκρας αριστεράς που οργάνωσαν αντιδιαδήλωση.
Η αποψινή διαδήλωση θα είναι τεστ για τις δυνάμεις ασφαλείας, που έχουν επικριθεί ότι υποτίμησαν τις διαστάσεις των μέχρι σήμερα κινητοποιήσεων. Η γερμανική αστυνομία θα είναι παρούσα στην σημερινή διαδήλωση ενισχυμένη με δυνάμεις από όλη την χώρα.
Αφορμή για τις βιαιότητες ήταν κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου ο φόνος 35χρονου Γερμανού στο περιθώριο τοπικής γιορτής. Η αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους, έναν Σύρο και έναν Ιρακινό, 22 και 23 ετών αντίστοιχα, τους οποίους κατηγορεί ότι είχαν λεκτική αντιπαράθεση με το θύμα.
Το προφίλ του Ιρακινού και κύριου ύποπτου έδωσε στην γερμανική ακροδεξιά την τροφή που αναζητούσε: αιτών άσυλο, έφθασε στην Γερμανία το 2015 από το ιρακινό Κουρδιστάν, έχει καταδικαστεί επανειλημμένως για βιαιότητες και κατοχή ναρκωτικών. Υποψήφιος προς απέλαση, προσέφυγε κατά της απόφασης και δικαιώθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.
Το Σάββατο, η άκρα δεξιά οργανώνει στο Κέμνιτς «πένθιμη πορεία» στην μνήμη του 35χρονου Γερμανού.
Στόχος η Μέρκελ
Εδώ και μήνες, το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο έκανε το φθινόπωρο θριαμβευτική είσοδο στο γερμανικό κοινοβούλιο, επιτίθεται κατά της Ανγκελα Μέρκελ με στόχο την μεταναστευτική της πολιτική.
Της προσάπτει ότι φέρει την ευθύνη για την άνοδο της εγκληματικότητας στην χώρα μετά την είσοδο άνω του ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο στην Γερμανία κατά την διάρκεια τη προσφυγικής κρίσης του 2015-2016, αν και οι στατιστικές δεν επιβεβαιώνουν τέτοια αύξηση. Το AfD προβάλλει συστηματικά τις επιθέσεις με μαχαίρι από αλλοδαπούς για να ενισχύσει την θέση του.
Ένας από τους ηγέτες του, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, έχει υποστηρίξει άλλωστε την ιδέα οι κάτοικοι του Κέμνιτς «να αναλάβουν την αυτοάμυνά τους»: «είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να έχουν μπουχτίσει από την σημερινή κατάσταση, διότι η μετανάστευση καταστρέφει το αίσθημα της εμπιστοσύνης προς τον γείτονά σου», δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt.
Οι δηλώσεις του συμπληρώνουν τις απόψεις του Τίλο Σαραζίν, το βιβλίο του οποίου με τίτλο «Εχθρική εξαγορά: Πώς το Ισλάμ φρενάρει την πρόοδο και απειλεί την κοινωνία», που παρουσιάστηκε επισήμως σήμερα βρίσκεται πρώτο σε πωλήσεις στο Amazon, αν και δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στα βιβλιοπωλεία.
Η στρατηγική αυτή της έντασης φαίνεται ότι αποφέρει καρπούς: το AfD υποσκελίζει το SPD από την δεύτερη θέση και βρίσκεται πίσω από τις χριστιανικές ενώσεις, ενώ τοπικές εκλογές διεξάγονται τον Οκτώβριο στην Βαυαρία και την Εσση.