ΓΕΝ • 21/12/2021 - 09:14
Γαλλικά ναυπηγεία: Έγινε η πρώτη ενεργοποίηση του "υπερόπλου" των φρεγατών Belharra
Δείτε βίντεο
Στα ναυπηγεία όπου κατασκευάζεται η ελληνική φρεγάτα Belharra βρέθηκε ο ΣΚΑΪ και ο Σταύρος Ιωαννίδης παρακολουθώντας βήμα προς βήμα τις πρώτες συναρμολογήσεις και την τεχνογνωσία των γάλλων μηχανικών.
Όπως θα δείτε και στο ρεπορτάζ ο εξοπλισμός των συγκεκριμένων πολεμικών σκαφών είναι εντυπωσιακός, ενώ οι Γάλλοι ειδικοί εξηγούν πόσο αναμένεται να αναβαθμιστεί το επίπεδο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού από το 2025 και μετά.
Μέσα σε 39 μήνες, τα μεταλλικά ελάσματα θα μεταμορφωθούν σε ένα υπερσύγχρονο πλοίο με τρομακτική ισχύ πυρός και εντυπωσιακές αντιαεροπορικές και ανθυποβρυχιακές δυνατότητες.
«Είμαστε απολύτως συνεπείς στο πρόγραμμα, τόσο εδώ στα ναυπηγεία όσο και με την ενσωμάτωση του συστήματος μάχης, γιατί η FDI είναι ένα πολύ σύγχρονο πλοίο, πλήρως ψηφιακό, με προστατευμένο κέντρο δεδομένων και σύγχρονα ραντάρ κλπ», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Group Naval Πιερ Ερικ Πομελέ.
Στο οδοιπορικό του ΣΚΑΪ στα ναυπηγεία της Λοριάν, έγινε και η πρώτη ενεργοποίηση του “υπερόπλου” των φρεγατών Belharra, του ψηφιακού ραντάρ που είναι ενσωματωμένο στον ιστό της.
Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Στάυρος Ιωαννίδης: «Οι ελληνικές Belharra θα είναι εφοδιασμένες με έναν πύργο όπως αυτός, ο οποίος διαθέτει σύγχρονους αισθητήρες, μεταξύ των οποίων και το πανίσχυρο ραντάρ sea fire που μπορεί να εγκλωβίζει δεκάδες στόχους σε ακτίνα που ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα».
«Πρόκειται για ένα ραντάρ νέας γενιάς με σύγχρονη τεχνολογία. Αναπτύχθηκε παράλληλα με το πλοίο από την Thales», αναφέρει ο Υπεύθυνος Ψηφιακών Συστημάτων Belharra.
Οι ελληνικές Belharra θα εξοπλισμένες σαν αστακοί αφού θα διαθέτουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυραύλους επιφανείας Exocet, δύο σόναρ και τορπίλες για τον πόλεμο κατά υποβρυχίων, πυροβόλο 76 χιλιοστών και σύστημα εγγύς προστασίας RAM.
Αθήνα και Παρίσι αναβαθμίζουν τη στρατηγική τους συνεργασία στη θάλασσα, αφού θα αποκτήσουν το πανίσχυρο πλοίο με διαφορά λίγων μηνών. Ο ΣΚΑΪ παρακολούθησε την τελετή για τη συναρμολόγηση της πρώτης γαλλικής Belharra, που αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του πλοίου.
Και ενώ η ελληνική Belharra παίρνει σάρκα και οστά, στο μικροσκόπιο της Αθήνας μπαίνουν και οι Κορβέτες Gowind. καθώς η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Γαλλία για την απόκτηση 3+1 Κορβετών Gowind. Μάλιστα ένα από τα αιτήματα που έχει υποβάλει στη Group Naval, είναι η δυνατότητα κατασκευής σε ελληνικά ναυπηγεία.
«Η Κορβέτα Gowind έχει τη φήμη μιας πολύ ισχυρής Μονάδας Επιφανείας με εξαιρετικές δυνατότητες σε κάθε είδους πολεμικές επιχειρήσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι θα ικανοποιήσει τις επιχειρησιακές ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ειδικά στη Μεσόγειο και το Αιγαίο», επεσήμανε ο Υπεύθυνος προγράμματος Gowind, Φιλίπ Νας.
Το προσχέδιο της σύμβασης για τις Φρεγάτες Belharra, μαζί με τα επιπλέον έξι Rafale και τις τορπίλες βαρέος τύπου για τα υποβρύχια, αναμένεται να εισαχθεί άμεσα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.