Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Lifestyle

«Forbes»: Τα «μεγάλα» κεφάλια του χρήματος που έχουν δώσει πάνω από 1 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπίες

Το έγκριτο περιοδικό «Forbes» διαμαρτυρόταν το 2009 για το γεγονός ότι από τους 793 δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, μόλις 11 από δαύτους είχαν δώσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Λες και άκουσαν τις εκκλήσεις του «Forbes», μόλις την επόμενη χρονιά οι Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ ίδρυσαν την πρωτοβουλία Giving Pledge μια διεθνούς βεληνεκούς εκστρατεία για να πείσουν τους βαθύπλουτους του πλανήτη να δώσουν τη μισή τους περιουσία για φιλανθρωπικές δράσεις.

Σύντομα είχαν τη σύμφωνη γνώμη 92 πάμπλουτων Αμερικάνων, μεταξύ αυτών και ο Τζορτζ Λούκας, ο οποίος πούλησε το 2012 την εταιρία του στην Walt Disney Company και υποσχέθηκε πως θα δώσει την πλειονότητα των 4,05 δισ. δολαρίων που πήρε από την εξαγορά σε κοινωφελείς σκοπούς.

Την ίδια κιόλας χρονιά, οι 15 από τους 92 μεγιστάνες του Giving Pledge είχαν ήδη ξεπεράσει το 1 δισ. δολάριο σε αγαθοεργίες και το πράγμα φαινόταν πως θα έχει συνέχεια. Σήμερα η θαυματουργή πρωτοβουλία έχει περισσότερα από 150 μέλη που έχουν δεσμευτεί να δώσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους!

Ο ίδιος ο Γουόρεν Μπάφετ μάλιστα, εκ των ιδρυτών της δράσης, είχε ήδη δεσμευτεί από τον Ιούνιο του 2006 ότι, αντί να ιδρύσει το δικό του φιλανθρωπικό ίδρυμα, θα μεταφέρει 30 δισ. δολάρια στο ίδρυμα του συνοδοιπόρου του Γκέιτς σε βάθος εικοσαετίας.

Το Giving Pledge είναι ικανό να αλλάξει τον κόσμο αλλά και την ίδια τη μοίρα των φτωχότερων κρατών της οικουμένης. Στην Γκάμπια, για παράδειγμα, από τις φιλανθρωπικές δράσεις ενός και μόνο ανθρώπου όλος πια ο πληθυσμός των 1,8 εκατ. ανθρώπων έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και απολαμβάνει ασφαλές πόσιμο νερό.

Αυτοί οι αλτρουιστές μεγιστάνες είναι εδώ για να αλλάξουν τις ισορροπίες, αν και δεν είναι όλοι τους μέλη της πρωτοβουλίας Γκέιτς-Μπάφετ. Ο Τζορτζ Σόρος, για παράδειγμα, από τους σοβαρότερους και πιο δραστήριους φιλάνθρωπους του κόσμου (έχει δωρίσει περισσότερα από 8,5 δισ. δολάρια ήδη από το 1979), δίνει όσα δίνει από το δικό του μετερίζι, καθώς δεν χρειάζεται λέει διαμεσολαβητές.

Όπως κι αν έχει, μέσω του παντοδύναμου πια ιδρύματος του Γκέιτς (Gates Foundation), οι κροίσοι έχουν αποφασίσει να κάνουν τη διαφορά με τα ανεξάντλητα δισεκατομμύριά τους. Κι ενώ πολλοί είναι αυτοί που δεν διεκδικούν δάφνες για τη δράση τους και δεν θέλουν τα ονόματά τους πάνω σε μαρκίζες νοσοκομείων και υποδομών, η δραστηριότητά τους γίνεται κάποιες φορές φανερή.

Κι έτσι ξέρουμε ότι οι παρακάτω 20 έχουν δώσει πάνω 1 δισ. δολάρια από την προσωπική τους περιουσία, αν και το πράγμα δεν φαίνεται να εξαντλείται εδώ…

Μπιλ Γκέιτς

Ο συνιδρυτής της Microsoft και πρωτεργάτης του Giving Pledge είχε δώσει μέχρι το 2012, όταν και δημοσιεύτηκαν τα τελευταία αξιόπιστα νούμερα, περισσότερα από 28 δισ. δολάρια! Τότε η περιουσία του ήταν στα 66 δισ. και σήμερα, το 2017, ο 61χρονος κροίσος είδε τα χρήματά του να αγγίζουν το ακόμα αστρονομικότερο ποσό των 86 δισ. δολαρίων, διατηρώντας τη θέση του πλουσιότερου ανθρώπου παγκοσμίως. Η ανθρωπιστική του δράση ξεκίνησε ουσιαστικά το 1999, όταν προικοδότησε το οικογενειακό του ίδρυμα με μετοχές της Microsoft αξίας 16 δισ. δολαρίων και σήκωσε τα μανίκια για φιλανθρωπική αυτή τη φορά δουλειά…

Γουόρεν Μπάφετ

Ο μεγαλοεπενδυτής και συνέταιρος του Γκέιτς στο Giving Pledge είχε δώσει μέχρι το 2012 περισσότερα από 17 δισ. δολάρια από τα 46 δισ. της τότε προσωπικής του περιουσίας (σήμερα είναι στα 75,6 δισ.). Ο 86χρονος Μπάφετ είχε δεσμευτεί μάλιστα εδώ και αρκετά χρόνια πως θα δώσει όλα του τα λεφτά αμέσως μετά τον θάνατό του. Και, αν κρίνουμε από τη δράση του, πιθανότατα το εννοεί.

Τζορτζ Σόρος

Ο 86χρονος επενδυτής έχει σήμερα προσωπική περιουσία 25,2 δισ. δολαρίων. Από το 1979 ωστόσο, όταν ξεκίνησε να δίνει τεράστια ποσά για κοινωφελείς δράσεις στη μήκη και τα πλάτη της οικουμένης, έχει δώσει περισσότερα από 8,5 δισ. δολάρια σε αναρίθμητους σκοπούς, από την επιστημονική έρευνα στη Ρωσία μέχρι και τους Ρομά της Ανατολικής Ευρώπης…

Γκόρντον Μουρ

Ο συνιδρυτής της Intel κατηύθυνε το 2000 μετοχές της εταιρίας του αξίας 5 δισ. δολαρίων στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα και άρχισε τις γενναιόδωρες προσφορές σε αμέτρητους σκοπούς. Και είδε φυσικά την προσωπική του περιουσία να μειώνεται στο μισό! Είχε απομείνει στην τσέπη με 4,8 δισ. δολάρια και έπεσε πολλές θέσεις στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Κάτι που προφανώς δεν είχε σημασία για τον ίδιο…

Κάρλος Σλιμ Χελού

Με δωρεές πάνω από 4 δισ. δολάρια, ο έκτος πλουσιότερος πλέον άνθρωπος του κόσμου (περιουσία στα 54,5 δισ. δολάρια το 2017) είχε δηλώσει ότι μπορείς να κάνεις περισσότερο καλό φτιάχνοντας θέσεις εργασίας παρά σε ανακουφιστικές δράσεις χωρίς βιώσιμο ορίζοντα. Κι έτσι το 2006 έδωσε 2 δισ. στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα και άλλα 2 δισ. το 2010 για να δημιουργηθούν δουλειές στην Κεντρική και Λατινική Αμερική, αλλά και αλλού στον κόσμο…

Ίλαι Μπρόουντ

Ο αμερικανός βαθύπλουτος που έχει κάνει δύο πετυχημένες καριέρες, μία ως κατασκευαστής και μία ως επενδυτής, στράφηκε κάποια στιγμή στη φιλανθρωπία. Το 2010 είχε φτάσει στο σημείο να έχει δώσει περισσότερα από 3,5 δισ. δολάρια από τα 6,3 δισ. της προσωπικής του περιουσίας (7,7 δισ. σήμερα), συμβάλλοντας καθοριστικά στην ιατρική έρευνα αιχμής…

Τζορτζ Κάιζερ

Ο αμερικανός κροίσος των πετρελαίων και της χρηματοπιστωτικής προίκισε το οικογενειακό του ίδρυμα με περισσότερα από 3 δισ. από τα 7,9 δισ. δολάρια της προσωπικής του περιουσίας (2017) για να διασφαλίσει το γεγονός ότι κάθε παιδί των ΗΠΑ θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και τη ζωή τελικά…

Μάικλ Μπλούμπεργκ

Περισσότερες από 850 φιλανθρωπικές δράσεις ζουν χάρη στις απλόχερες δωρεές του αμερικανού μεγιστάνα, ο οποίος έβγαλε 2,8 δισ. από τα 25 δισ. που είχε το 2012 για να τα δώσει για καλό σκοπό. Σήμερα, το 2017, η περιουσία του ανέρχεται στα 47,5 δισ. δολάρια (Νο 10 στους πλουσιότερους) και ο ίδιος κατευθύνει ακόμα μεγαλύτερα ποσά σε δράσεις εντός ΗΠΑ πάντοτε, χωρίς να δημοσιεύει φυσικά τα ποσά…

Αζίμ Πρέμζι

Ο ιδρυτής του τεχνολογικού κολοσσού Wipro έφτιαξε το φιλανθρωπικό του ίδρυμα το 2001 προικοδοτώντας του μετοχές του ομίλου του αξίας 125 εκατ. δολαρίων. Τηρώντας την υπόσχεσή του για γενναίες δωρεές, το 2010 έδωσε άλλα 2 δισ. δολάρια στο Ίδρυμα Αζίμ Πρέμζι για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος της Ινδίας. Το 2011 άνοιξε μάλιστα και ένα πανεπιστήμιο για την καλύτερη μόρφωση των δασκάλων της χώρας του. Σήμερα είναι στην 72η θέση των πλουσιότερων του κόσμου με περιουσία στα 14,9 δισ. δολάρια…

Τζέιμς Στόουερς

Ο μεγιστάνας επενδυτής σταμάτησε να αποτελεί μέλος της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου ήδη από το 2000, όταν έδωσε 1,2 δισ. δολάρια στο ινστιτούτο ιατρικής έρευνας που φέρει το όνομά του στο Κάνσας Σίτι. Λίγο αργότερα έδωσε άλλα 800 εκατ. σε άλλες δράσεις και στην τσέπη είχε πια μόλις 100 εκατομμύρια! Συνολικές δωρεές πάνω από 2 δισ. δολάρια δηλαδή από έναν άνθρωπο μάλιστα που δεν είχε ανεξάντλητα αποθέματα δισεκατομμυρίων…

Λι Κα-Σινγκ

Ο κροίσος του Χονγκ Κονγκ ίδρυσε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα το 1980, πούλησε κάποιες μετοχές του και το προικοδότησε με 1 δισ. δολάρια. Το 2006 ανακοίνωσε πως θα δώσει τελικά το 1/3 της περιουσίας του, ποσό που αποκαλεί χαϊδευτικά ως «ο τρίτος μου γιος». Στη 19η θέση σήμερα των κροίσων του πλανήτη, με περιουσία στα 31,2 δισ. δολάρια, φαίνεται πως δεν έχει σταματήσει τις γενναιόδωρες δωρεές, που κάποια στιγμή ήταν στα 1,65 δισ. δολάρια…

Χέρμπερτ Σάντλερ

Άλλος ένας κροίσος που είπε να κάνει τη διαφορά δίνοντας το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε αγαθοεργίες. Ο αμερικανός πρώην τραπεζίτης χάρισε 1,5 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπικές δράσεις και πλέον έχει λιγότερα από 150 εκατ. στον τραπεζικό του λογαριασμό. Δεν είναι πια καν στους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη…

Τεντ Τέρνερ

Το αφεντικό του CNN ήταν πιθανότατα ο πρώτος επώνυμος που έδωσε πάνω από 1 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπίες. Ήδη από την εποχή που έχτιζε τον μιντιακό του κολοσσό κατακεραύνωνε δημοσίως τους δισεκατομμυριούχους που δεν δίνουν λεφτά όταν είναι ακόμα νέοι και έχουν ιδέες και ενέργεια. Ο Τέρνερ είπε το 1998 πως θα έδινε τμηματικά 1 δισ. δολάρια σε δράσεις του ΟΗΕ και μέχρι σήμερα έχει διαθέσει πάνω από 916 εκατ. Το συνολικό ποσό της κοινωφελούς δράσης του ανέρχεται πια στο 1,5 δισ. δολάρια και με προσωπική μάλιστα περιουσία (2017) στα 2,3 δισ.

Πολ Άλεν

Ο 42ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου για το 2017, με περιουσία στα 19,9 δισ., ακολουθεί το σλόγκαν ζωής του καλού του φίλου και συνεργάτη άλλοτε στη Microsoft, Μπιλ Γκέιτς. Το κοντά 1,5 δισ. δολάρια που έχει βγάλει από την τσέπη του για αγαθοεργίες τον μετέτρεψε σε έναν από τους πρώτους που είχαν δαπανήσει τέτοια ποσά για κοινωφελείς δράσεις. Ο Πολ Άλεν υποστηρίζει κυρίως επιστημονικές έρευνες και πανεπιστήμια που ασχολούνται με τεχνολογίες αιχμής…

Ντίτμαρ Χοπ

Με τέσσερις πρώην συναδέλφους του από την ΙΒΜ, ο Χοπ ίδρυσε τον γερμανικό κολοσσό λογισμικού SAP. To 1995 δώρισε το 70% των μετοχών του στη SAP στο φιλανθρωπικό σωματείο του, ένα από τα μεγαλύτερα πια στην Ευρώπη, το οποίο ασχολείται με έργα πνοής στη Γερμανία. Ο Χοπ έχει δώσει 1,25 δισ. δολάρια από τα 9 δισ. της σημερινής περιουσίας του…

Τζον Χάντσμαν ο Πρεσβύτερος

Ήταν το 1992 όταν ο αμερικανός κροίσος διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη. Καθ’ οδόν για το νοσοκομείο, έκανε τρεις στάσεις. Πρώτα σταμάτησε σε ένα καταφύγιο αστέγων και άφησε μια επιταγή 1 εκατ. δολαρίων. Μετά σε ένα συσσίτιο απόρων, όπου άφησε άλλο ένα τσεκ του 1 εκατ. Και τέλος έδωσε και άλλα 500.000 δολάρια στην κλινική που διέγνωσε τη νόσο του. Έκτοτε δεν έχει σταματήσει να χαρίζει και πλέον το ποσό των δωρεών του έχει αγγίξει το 1,25 δισ. δολάρια. Τα τελευταία του 925 εκατ. δολάρια σκοπεύει να τα δώσει όλα πριν πεθάνει, κατευθύνοντας το μεγαλύτερο μέρος τους στο ερευνητικό ίδρυμα για τον καρκίνο που φέρει το όνομά του…

Μάικλ Ντελ

Ο ιδρυτής της Dell και 38ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου για το 2017, με περιουσία στα 20,4 δισ. δολάρια, έχει ξεκινήσει τις μεγάλης κλίμακας φιλανθρωπίες ήδη από το 1999. Με τη σύζυγό του Σούζαν στο πλευρό του, έχει διαθέσει 1,2 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των φτωχότερων παιδιών της Ινδίας, παρέχοντας ταυτοχρόνως και γενναίες υποτροφίες σε νεαρούς Αμερικανούς…

Πιερ Ομιντιάρ

Όταν έγινε «γελοιωδώς πλούσιος», κατά δήλωσή του πάντα, από τη γιγάντωση του e-Bay το 1998, ο Ομιντιάρ θέλησε αμέσως να ξεφορτωθεί τον απίστευτο πλούτο που είχε αποκτήσει σε μερικές μόνο στιγμές. Ίδρυσε έτσι ένα φιλανθρωπικό καταπίστευμα και έχει δωρίσει μέχρι στιγμής 1,2 δισ. δολάρια (από τα 8,1 δισ. της περιουσίας του το 2017) σε κοινωφελείς δράσεις στην Αφρική, τη Χαβάη και άλλες μη προνομιούχες γωνιές του πλανήτη.

Τζέιμς Σίμονς

Κρυπτογράφος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ κατά τον Πόλεμο του Βιετνάμ και καθηγητής-αστέρας στα μαθηματικά, ο Σίμονς αποφάσισε να ιδιωτεύσει το 1982 ιδρύοντας ένα επενδυτικό κεφάλαιο που βασιζόταν για τις προβλέψεις του σε εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 στράφηκε στη φιλανθρωπία και μέχρι το 2012 είχε δωρίσει 1,15 δισ. δολάρια από τα 11 δισ. της περιουσίας του. Ποσό που σήμερα έχει ανέλθει στα 2,1 δισ., όπως και η περιουσία του φυσικά (18 δισ. το 2017). Και συνεχίζει δυναμικά!

Τζεφ Σκολ

Ο Καναδός Σκολ προσλήφθηκε από τον Ομιντιάρ ως ο πρώτος υπάλληλος του e-Bay το 1995. Το 1996 έγινε πρόεδρος της πλατφόρμας δημοπρασιών και το 1998 δισεκατομμυριούχος, όταν και ξεκίνησε να δίνει τεράστια ποσά για παγκόσμιες δράσεις όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες αλλά και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Ένα ποσό που έχει σκαρφαλώσει στο 1,1 δισ. δολάρια από τα 4,3 δισ. του το 2017…

Tags
Back to top button