Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φαράγγι της Σαμαριάς: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για την άτυχη γυναίκα που έχασε τη ζωή της

Στο Λιμάνι Σφακίων μεταφέρθηκαν λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα μα της Τετάρτης (18.09.2024) οι περιπατητές που διέσχιζαν το Φαράγγι της Σαμαριάς, όταν μια ισχυρή τραυματίστηκε θανάσιμα από πτώση βράχου μια 35χρονη τουρίστρια.

Οι περιπατητές που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας αδυνατούσαν να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς είχε συμβεί το μεσημέρι στο Φαράγγι Σαμαριάς.

Όπως τόνιζαν , δεν υπήρχαν ενδείξεις για βροχόπτωση και όταν ξεκίνησαν την πεζοπορία τους ο καιρός ήταν καλός. Ωστόσο, όπως αναφέρουν ξαφνικά ξέσπασε μια δυνατή καταιγίδα. Ήταν τότε που αποκολλήθηκε ο βράχος και καταπλάκωσε τη νεαρή γυναίκα η οποία λίγα λεπτά αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή από ακατάσχετη αιμορραγία.

«Είδα το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας. Ήταν καταιγίδα. Μια καταιγίδα κατέστρεψε μια γέφυρα κι από εκεί ξεκίνησαν όλα. Τραυματίστηκε θανάσιμα μια νέα γυναίκα», δήλωσε ένας άνδρας στο creta24.gr.

Όπως τονίζουν, όσοι βρίσκονταν εκεί προσπάθησαν να σταματήσουν την αιμορραγία και στη συνέχεια να επαναφέρουν τη γυναίκα, ωστόσο δεν τα καταφέραν.

«Μια γυναίκα ήταν αναίσθητη, προσπάθησαν να την επαναφέρουν, έκαναν ό,τι μπορούσαν. Είχε σπάσει το πόδι της, ήταν χωρίς αισθήσεις, δυστυχώς. Η διασωστική ομάδα ήρθε και έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε», ανέφερε ένας περιπατητής.

«Πρέπει να ήταν εκεί για αρκετή ώρα. Πάνω από δέκα λεπτά. Δεν ξέρω ποιος ήταν μαζί της, εγώ ήμουν με την οικογένειά μου και περνούσαμε από το σημείο, είδαμε τους νοσηλευτές να είναι εκεί», τόνισε ένας άλλος.

«Δύο φορές ακούσαμε μεγάλο μπαμ. Την είδαμε την γυναίκα, όταν ήταν όλοι τριγύρω και προσπαθούσαν να την επαναφέρουν. Δεν είχε τις αισθήσεις της. Όταν μπήκαμε στο Φαράγγι είχε καλό καιρό», δήλωσε μια περιπατήτρια.

 

 

Τεράστιοι χείμαρροι στο φαράγγι

Την ώρα της τραγωδίας, στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, στα Χανιά, βρίσκονταν 1.074 επισκέπτες, οι οποίοι, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Αγιά Ρουμέλη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΦΥΠΕΚΑ.

Βίντεο που δημοσιεύθηκε στη σελίδα «Σφακιά – Αγία Ρουμέλη» στο Facebook αποτυπώνει τις στιγμές που έζησαν οι επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού, όταν υπό συνθήκες βροχής, περίμεναν καρτερικά και με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, να βγουν από το Φαράγγι, την ώρα που τεράστιοι χείμαρροι περνούσαν από δίπλα τους.

Oι υπόλοιπο επισκέπτες είναι όλοι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με την ενημέρωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος Κλιματικής Aλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ενώ ο Εθνικός Δρυμός τις επόμενες ημέρες θα παραμείνει κλειστός για το κοινό, για προληπτικούς λόγους, ενώ θα πραγματοποιηθούν αυτοψίες από εμπειρογνώμονες.

Βίντεο του Creta24 με την επιχείρηση μεταφοράς της σορού της άτυχης γυναίκας



Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος Κλιματικής Aλλαγής σε ανακοίνωση του για την κατολίσθηση στο φαράγγι της Σαμαριάς και το θάνατο της νεαρής γυναίκας, ανακοίνωσε τα εξής: «Σήμερα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, στο Φαράγγι της Σαμαριάς, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό μίας επισκέπτριας. Από το σύνολο των 1.074 επισκεπτών δεν καταγράφηκαν άλλοι σοβαροί τραυματισμοί. Μέχρι και τις 16:55 εξήλθε το σύνολο των επισκεπτών, εκτός δύο ατόμων, που συνοδεύονται εποπτευόμενα προς την έξοδο Ξυλόσκαλο, ενώ 10 άτομα φιλοξενούνται, προσωρινά, στο χωριό της Σαμαριάς. Ομάδες από την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) και της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή. Το φαράγγι θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους, έως ότου πραγματοποιηθεί αυτοψία από εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και από ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Παράλληλα από την Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης γίνεται λόγος για την ιδιαίτερη προσοχή που χρειάζεται στο νομό λόγω του ότι παρουσιάζεται υετός ακόμη και 140 mm με ραγδαιότητα και το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Για το λόγο αυτό συστήνεται σε ταξιδιώτες, οδηγούς και σε όποιον δραστηριοποιείται στην ύπαιθρο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός «Μην διασχίζετε χειμάρρους, είτε πεζοί είτε με αυτοκίνητο, κρατηθείτε μακριά από επικλινή πρανή και μέρη που ενδέχεται να κατολισθαίνουν», τονίζουν οι αρμόδιοι από την Πολιτική Προστασία.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Τσαπάκος, τόνισε ότι ενεργοποιήθηκε άμεσα το πρωτόκολλο, λειτούργησαν όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι άμεσα, με ασφάλεια και συντονισμένα, ώστε: «να μεταφερθούν οι τουρίστες εκτός φαραγγιού. Αυτή την ώρα επιστρέφουν στα ξενοδοχεία τους και τοπυς τόπους διαμονής τους από τη Χώρα Σφακίων. Πρόκειται για μία πολύ θλιβερή κατάσταση, με το θάνατο της 32χρονης Ουκρανής η οποία διέμενε στη Γερμανία. Όσοι ήταν κοντά της πανικοβλήθηκαν αλλά τόσο οι εθελοντές όσο και οι διασώστες που άμεσα βρέθηκαν στο σημείο του τραγικού συμβάντος, έπραξαν όλα όσα έπρεπε να την ηρεμία και ασφάλεια όλων. Απόψε θα διανύσουν όλο το Φαράγγι στελέχη της ΕΜΑΚ θα καταγράψουν τυχόν προβλήματα και αύριο κλιμάκιο από Αθήνα θα ελέγξει την κατάσταση και θα ορίσει όλα όσα ίσως πρέπει να γίνουν».
 

Tags
Back to top button