Κάλεσμα «σύνθεσης» στις προοδευτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου
Η «λογική» του ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρώπη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Δεν κινδυνεύουμε από την αποχώρηση της λογικής του ΔΝΤ από την Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Φάμελλος , σχετικά με το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ σε επίπεδο πολιτικής μεταφέρει τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες λογικές εις βάρος της εργασίας και της οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας της χώρας μας».
Για «κυκεώνα και επίθεση παραπληροφόρησης των Ελλήνων πολιτών από τα δελτία ειδήσεων και μεγάλα πρωτοσέλιδα, που περιγράφουν μόνο αρνητικά για κίνδυνο και προσπαθούν να δημιουργήσουν φόβο στην ελληνική κοινωνία και οικονομία», έκανε λόγο στη συνέχεια ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υποστήριξε, «υπάρχει μία τεράστια αύξηση στις ξένες άμεσες επενδύσεις, αλλά και στις εξαγωγές της χώρας και στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, άρα έχει ξαναξεκινήσει η παραγωγική μηχανή».
Επανερχόμενος στο ερώτημα για το αν χρειάζεται να μείνει ή όχι το ΔΝΤ στην Ευρώπη, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «και αυτό βλέπουμε ότι θα επηρεαστεί και από τον κ. Τραμπ».
«Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρότερη Ευρώπη, χρειάζεται τήρηση των κανόνων. Δεν μπορώ να ακολουθήσω τη λογική του κ. Σόιμπλε, ο οποίος μπορεί και να αλλάζει θέσεις και απόψεις όταν ζητάει από την υπόλοιπη Ευρώπη να είναι συνεπής με τους κανόνες» πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει την κινητικότητα στον χώρο της κεντροαριστεράς, ο κ. Φάμελλος διατύπωσε την επιφύλαξη ότι «στη χώρα χρειαζόμαστε και νέο πολιτικό κεφάλαιο», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «στο Κοινοβούλιο είναι ο χώρος σύνθεσης».
«Καλούμε όλους αυτούς τους χώρους που αυτοχαρακτηρίζονται προοδευτικοί να αποχωρήσουν από τον εναγκαλισμό τους από τη ΝΔ, να βρούμε μία λογική, η οποία να έχει μπροστά της Ευρώπη των κοινωνιών, της Δημοκρατίας και της εργασίας και να ψηφίσουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, π.χ. να αναγνωρίσουν τον ρόλο της διαπλοκής, να κατανεμηθούν οι ευθύνες και να βάλουμε τον κανόνα της ισοτιμίας και δημοκρατίας ξανά στη χώρα μας» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.