Μεγάλο ντόρος έχει ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, της πλατφόρμας του Facebook.
Η υπόθεση χρονολογείται από το 2019, οπότε και θεωρείται ότι έγινε η ψηφιακή πειρατεία. Ωστόσο πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς οι χάκερς δημοσιοποίησαν το αρχείο σε ιστότοπό τους, με αποτέλεσμα να θεωρείται μία από τις πιο σοβαρές και μεγάλες ψηφιακές πειρατείες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Ήδη μια ψηφιακή οργάνωση για την προστασία του απορρήτου ετοιμάζεται να απευθυνθεί στα δικαστήρια της Ιρλανδίας, εξ ονόματος των πολιτών που επηρεάζονται.
Πάντως το Facebook υποστηρίζει ότι «η συγκεκριμένη διαρροή οφειλόταν σε ένα κενό, το οποίο έχουμε κλείσει, ήδη από τον Αύγουστο του 2019. Τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν είναι παλιά».
«Η αρχή ενός ντόμινο»
Ο διευθυντής της οργάνωσης Digital Rights Ireland (DRI) προειδοποίησε άλλους τεχνολογικούς γίγαντες ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός ντόμινο. Όπως είπε, θα είναι η πρώτη μαζική δράση τέτοιου είδους, αλλά «είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είναι η τελευταία».
«Οι νόμοι υπάρχουν για να προστατεύουν τους καταναλωτές και τα προσωπικά τους δεδομένα. Είναι οι στιγμή οι τεχνολογικοί γίγαντες να ξυπνήσουν στην πραγματικότητα και να πάρουν στα σοβαρά την προστασία των προσωπικών δεδομένων».
Αποζημίωση έως και 12.000 ευρώ για κάθε χρήστη
Σύμφωνα με την DRI, το Facebook απέτυχε να προστατεύσει τα στοιχεία των χρηστών και να ειδοποιήσει όσους επηρεάστηκαν. Η διαρροή των δεδομένων έγινε πρόσφατα, ενώ εντύπωση προκάλεσε ότι οι ψηφιακοί πειρατές δημοσιοποίησαν το αρχείο δωρεάν, χωρίς να απαιτηθεί αντάλλαγμα ή λύτρα.
Η ιρλανδική οργάνωση υποστηρίζει ότι οι χρήστες που θα κινηθούν νομικά ενδέχεται να πάρουν αποζημίωση έως και 12.000 ευρώ, εάν δικαιωθούν, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο για περαιτέρω δράση.
Σε κάθε περίπτωση, πολλοί ζητούν την απολογία του Facebook για το πώς έγινε η πειρατεία, παρά τα μέτρα προστασίας που διατείνεται ότι παίρνει.
Ξεκινά έρευνα από την ιρλανδική επιτροπή προστασίας δεδομένων
Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για τη διαρροή. Κατά τη διάρκεια της έρευνας θα αξιολογηθεί αν παραβιάστηκαν διατάξεις του νόμου GDPR ή του νόμου περί προστασίας δεδομένων του 2018 από το Facebook.
Πάντως το Facebook υποστήριξε ότι η έρευνα σχετίζεται με λειτουργίες που διευκολύνουν τους χρήστες να βρουν και να συνδεθούν με τους φίλους τους στις υπηρεσίες, οι οποίες είναι κοινές σε πολλές εφαρμογές. «Ανυπομονούμε να εξηγήσουμε και τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζουμε».
Εάν υπάρχει παραβίαση, η πλατφόρμα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως και 4% του κύκλου εργασιών του.