Κάτι πρωτοπόρο από το Fcebook ανταποκρινόμενο στις ομάδες παιδιών κάτω των 13 ετών.
Το Facebook ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Messenger Kids: Πρόκειται για μια εφαρμογή για παιδιά κάτω των 13 ετών, με την οποία το κοινωνικό δίκτυο εισέρχεται στη εν λόγω αγορά (μέχρι τώρα ανεκμετάλλευτη από πλευράς του), παρέχοντας στους γονείς δυνατότητα ελέγχου όσον αφορά στο τι βλέπουν τα παιδιά. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους όρους χρήσης του Facebook, οι χρήστες του πρέπει να είναι τουλάχιστον 13 ετών, τη στιγμή που άλλες εφαρμογές όπως το Snapchat είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των νεαρότερων ηλικιών.
Όπως σημειώνει το Facebook, έρευνες έδειξαν πως τα παιδιά μικρότερων ηλικιών χρησιμοποιούν ήδη την τεχνολογία σε τακτική βάση, αλλά μέσω εφαρμογών που έχουν φτιαχτεί για εφήβους και ενηλίκους, εγείροντας προβληματισμούς μεταξύ των γονιών πως τα παιδιά τους μπορεί να έρχονται σε επαφή με ξένους. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι γονείς δεν έχουν πρόβλημα να επιτρέψουν στα παιδιά τους (6-12 ετών) να χρησιμοποιούν τα social media, αρκεί να υπόκεινται σε γονικό έλεγχο. Στην περίπτωση του Facebook Messenger Kids, οι γονείς στήνουν λογαριασμό και δίνουν έγκριση στις επαφές των παιδιών τους.
ASSOCIATED PRESS
Messenger Kids: Εφαρμογή για παιδιά κάτω των 13 ετών από το Facebook
«Υπάρχει πραγματικά ένα κενό στην αγορά για μια εφαρμογή μηνυμάτων για παιδιά που επίσης δίνει έλεγχο στους γονείς» σημείωσε εκπρόσωπος του Facebook, σύμφωνα με το Reuters. «Θα δούμε πώς τα παιδιά τη χρησιμοποιούν και αυτό θα μας επιτρέψει να κάνουμε updates σε μελλοντικές εκδόσεις, όπως απαιτείται».
Η εφαρμογή είναι αυτόνομη (standalone) και ελέγχεται από τον λογαριασμό Facebook του γονέα, που επιτρέπει σε παιδιά να επιδίδονται σε video chat και να αποστέλλουν φωτογραφίες, βίντεο ή γραπτά μηνύματα σε φίλους τους οποίους έχουν εγκρίνει οι γονείς τους. Ωστόσο, η παρουσίαση που έγινε τη Δευτέρα χαρακτηρίστηκε ως preview, επειδή μέχρι τώρα το Messenger Kids είναι διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ και στο iOS της Apple. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, χρειάστηκαν 18 μήνες για την ανάπτυξη της εφαρμογής, και η εταιρεία ήρθε σε επαφή με 1.200 γονείς, καθώς και ειδικούς σε θέματα online ασφαλείας και προστασίας ανηλίκων.
Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του, το Messenger Kids -αμέσως μετά το στήσιμο του λογαριασμού από τους γονείς- δίνει τη δυνατότητα σε ένα παιδί να αρχίσει μια «one on one» ή ομαδική συζήτηση μέσω βίντεο με εγκεκριμένες επαφές, στην οποία μπορεί να χρησιμοποιεί emojis, παιχνιδιάρικες «μάσκες» και ηχητικά εφέ. Επίσης, πέρα από το video chat, τα παιδιά μπορούν να στέλνουν φωτογραφίες, βίντεο ή μηνύματα κειμένου σε φίλους και συγγενείς, που τα λαμβάνουν μέσω της κανονικής εφαρμογής Messenger. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη δυνατότητα «διακόσμησης» του υλικού/ μηνυμάτων των παιδιών, με GIF, αυτοκόλλητα, εργαλεία ζωγραφικής κ.α -σε όλες τις περιπτώσεις κατάλληλα για την ηλικία τους, όπως υπογραμμίζει το Facebook, που τονίζει με έμφαση ότι τα παιδιά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με επαφές τις οποίες δεν εγκρίνουν οι γονείς (ο έλεγχος του Messenger Kids γίνεται μέσω ειδικού μενού στην κύρια εφαρμογή Facebook του γονέα). Επίσης, δεν υπάρχουν διαφημίσεις στο Messenger Kids, και οι πληροφορίες που συλλέγονται δεν χρησιμοποιούνται για διαφημίσεις.