Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ετσι γεννήθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία – Ενα… ατύχημα τα άλλαξε όλα

Από ένα ατύχημα (γλίστρημα ενός αλόγου) δημιουργήθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Όταν ο Τζέγκις Χαν κατέλαβε το Χοβαρεσμικό κράτος , ο Σουλεϊμάν Σαχ (αγούζος Τούρκος), μαζί με 50.000 πήγε και εγκαταστάθηκε στη Αρμενία. Εκεί παρέμειναν για επτά χρόνια και όταν πληροφορήθηκαν το θάνατο του Τσέγκις Χαν ξεκίνησαν να επιστρέψουν στον τόπο τους το Χορασόν (KHORASAN), που βρίσκεται μεταξύ Περσίας και Μεσοποταμίας.

Καθώς ο συρφετός των 50.000 ανθρώπων περνούσαν τον Ευφράτη ποταμό γλίστρησε το άλογο του Σουλεϊμάν Σαχ, με αποτέλεσμα να πνιγεί ο ίδιος μιας και δεν ήξερε κολύμπι.

Από τα τέσσερα παιδιά του, οι δύο με το μεγαλύτερο τμήμα συνέχισαν τη πορεία τους, ενώ οι άλλοι δύο, ο Δινδάρ και ο Ερντογούλ με 400 οικογένειες (2.000 έως 2.5000 άτομα) κατευθύνθηκαν προς το Ικόνιο, όπου και εγκαταστάθηκαν με την άδεια του σουλτάνου του Ικονίου Αλεαεδίν. Από τα δύο αδέρφια ο Ερντογούλ ήταν ο εξυπνότερος και ικανότερος διοικούσε αυτή την ομάδα.

Επειδή βοήθησαν τον Σουλτάνο Αλεαδίν σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Ελλήνων της Τραπεζούντας και του βασιλείου της Νίκαιας , ο Σουλτάνος τους παραχώρησε μια μικρή περιοχή στην Βιθυνία (1235 μ.Χ.) για να βόσκουν τα κοπάδια τους και ταυτόχρονα να φυλάνε τα σύνορα. Εκεί πολλαπλασιάσθηκαν και σε 45 χρόνια έφτασαν τους 10.000.

Ο Ερντογούλ πέθανε και τον διαδέχθηκε ο γιός του Οσμάν ή Οθμάν ο οποίος θεωρείται γενάρχης των Τούρκων και από αυτόν πήραν το όνομα τους Οσμανλήδες ή Οθωμανοί.

Ο Οσμάν κατέλαβε το Ελληνικό φρούριο Χερμέγκια και στην συνέχεια το Βυζαντινό φρούριο του Δορύλαίου (Εσκί Σεχίρ, γνωστό από την μικρασιατική εκστρατεία). Για την επιτυχία του αυτή ο σουλτάνος Αλεαδίν του έδωσε τα πρώτα ηγεμονικά σύμβολα , ήτοι μια ουρά αλόγου,, ένα τύμπανο και μια σημαία και με αυτό τον τρόπο ξεκινά η δημιουργία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Όταν ο Σουλτάνος Αλεαδίν έρχεται σε σύγκρουση με τους Μογγόλους ο Οσμάν δράττεται της ευκαιρίας και προσαρτά αρκετά τμήματα Ικονίου και επεκτείνει τις κτήσεις του προς την Προποντίδα με ταυτόχρονο εξισλαμισμό των κατακτηθέντων περιοχών.

Ο Οσμάν ήταν ήδη άρρωστος όταν πολιορκούνταν Η Προύσα και πέθανε μέσα στην Προύσα η οποία έγινε και πρώτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Έτσι με το στραβοπάτημα ενός αλόγου ….. ξεκινά η δημιουργία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εάν δεν είχε στραβοπατήσει το άλογο του Σουλεϊμάν Σαχ, πιθανώς τα πράγματα να ήταν διαφορετικά στην περιοχή μας. Αλλά επειδή η ιστορία δεν γράφεται με τα αν …. Τουλάχιστο καλό είναι να μελετάμε τον αντίπαλο μας και την ιστορία του ή, όπως λέει ο σοφός Κινέζος στρατηγός Σουν Τζου στο βιβλίο του « Η τέχνη του πολέμου» …. Αν ξέρεις τον εχθρό σου και γνωρίζεις τον εαυτό σου, μη τον φοβάσαι, θα νικήσεις σε εκατό μάχες.

Νίκος Καρατουλιώτης, Υποστράτηγος Ε.Α.

Tags
Back to top button