Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Lifestyle

Εσύ ήξερες την ιστορία του διαδρόμου γυμναστικής; – Ξεκίνησε σαν όργανο σωφρονισμού

Ο ηλεκτρικός διάδρομος είναι ένα από τα βασικά όργανα στα γυμναστήρια για κάψιμο λίπους και φυσική κατάσταση, που χρησιμοποιείται ευρέως στους χώρους άσκησης αλλά και κατ’ οίκον.

Πώς όμως προέκυψε η εφαρμογή του και τι ήταν αυτό που ενέπνευσε την χρήση του; Στις βικτοριανές φυλακές του 19ου αιώνα, στη Μεγάλη Βρετανία, οι κρατούμενοι “έτρεχαν” ατελείωτα πάνω σε έναν “ποδόμυλο” ο οποίος με τη σειρά ήταν συνδεδεμένος με έναν μηχανισμό που “πίεζε” σιτηρά.

Το 1818 ο Άγγλος William Cubitt, μηχανικός στην επάγγελμα, εφηύρε τον «πατέρα» του διαδρόμου, χωρίς μάλιστα να το γνωρίζει. Η κατασκευή αποτελούταν από έναν τροχό με μεγάλες πλατφόρμες ξύλου εν είδει ακτινών τοποθετημένες σε τέτοια διάταξη που επέτρεπαν στον χρήστη να πατά πάνω τους και να προχωράει διαρκώς, δίνοντας κίνηση. Αυτός τοποθετήθηκε στις φυλακές για τους κρατούμενους που έπρεπε να συμμορφωθούν και οι οποίοι έκαναν καθημερινά περίπου 2.000 μέτρα, τρέχοντας χωρίς σταματημό.

Αυτό το όργανο βασανισμού, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς την εποχή εκείνη, χρησιμοποιήθηκε ευρέως για σωφρονισμό, ενώ τόνιζαν πως “η μονότονη και σταθερή κίνηση και όχι η αυστηρότητα είναι που κάνει την εφεύρεση τρομακτική για τους φυλακισμένους”.

Τη δεκαετία του ’60 ωστόσο άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα στοιχεία από τα οφέλη της αερόβιας γυμναστικής στην υγεία των ανθρώπων. Δεν ήθελε πολύ λοιπόν για τη θριαμβευτική επιστροφή, όχι ακριβώς του ποδόμυλου, αλλά της τεχνολογίας που αργότερα οδήγησε στην κατασκευή των πρώτων ηλεκτρικών διαδρόμων τρεξίματος.

Το βιβλίο «Aerobics» ενέπνευσε τον μηχανικό Bill Staub ο οποίος κατασκεύασε τον διάδρομο «PaceMaster» πείθοντας το αγοραστικό κοινό πως έπρεπε κάθε Αμερικανός να έχει έναν στο σπίτι του. 2.000 κομμάτια πουλήθηκαν την δεκαετία του ’80 μόνο από την εταιρεία του Staub, ενώ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 πωλούνταν περίπου 35.000 PaceMasters ανά έτος.

Με την έκρηξη των γυμναστηρίων στα 00s και στα 10s η βιομηχανία της «υγιεινής ζωής» και του fitness έγινε μόδα που εξελίχθηκε ραγδαία και μαζί της ο διάδρομος έγινε το πιο διαδεδομένο όργανο γυμναστηρίου.

Tags
Back to top button