Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Εσύ γνωρίζεις τι σημαίνει η λέξη «νερό»;

Η ελληνική γλώσσα έχει την πιο μακρά ιστορία από τις ευρωπαϊκές γλώσσες, έχουν μάλιστα βρεθεί επιγραφές που χρονολογούνται από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.

Κάθε λέξη με την πορεία της μέσα στο χρόνο μπορεί να επεκτείνει τη σημασία της ή, αντίθετα, να μικρύνει το σημασιολογικό της εύρος. Μπορεί, επίσης, μορφολογικά να χάσει κάποια από τα στοιχεία της ή να προσθέσει άλλα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι νέες σημασίες που έρχονται είναι λανθασμένες.

Για παράδειγμα, η λέξη «νερό» στην Αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχε. Η αρχαία ελληνική λέξη για το νερό ήταν το «ύδωρ», που έχει μείνει σε πολλές λέξεις της νέας ελληνικής ως συνθετικό (υδραγωγείο, υδάτινος, υδατάνθρακας κ.α.). 

Το νερό προέρχεται από το επίθετο «νεαρός». Στην ελληνιστική εποχή υπήρξε η έκφραση «νεαρόν ύδωρ», δηλαδή «φρέσκο νερό». Στην πορεία των χρόνων και ύστερα από διάφορες φωνητικές αλλαγές το «νεαρόν» έγινε «νερό» και το «ύδωρ» απαλείφθηκε.

Tags
Back to top button