Επιστήμονες δημιούργησαν ένα πλωτό σκιάχτρο το οποίο ελπίζουν ότι θα βοηθήσει να μειωθούν τα περιστατικά με θαλασσοπούλια που μπλέκονται σε δίχτυα.
Η συσκευή που είναι γνωστή ως LEB αναπτύχθηκε από επιστήμονες του BirdLife International- μια σύμπραξη ΜΚΟ- και του Ορνιθολογικού Συλλόγου της Εσθονίας, σε συνεργασία με μηχανικούς της εταιρείας Fishtek Marine.
Ήδη αυτό το σκιάχτρο με τα «γουρλωτά μάτια»- που σε κάποιους θύμισε την ταινία WALL-E της Disney- δοκιμάστηκε σε πάπιες στο νησί Σααρέμαα της Εσθονίας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η συσκευή μείωσε κατά 25% τον αριθμό των πτηνών σε ακτίνα 50 μέτρων.
Έπειτα από 250 ώρες παρατήρησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συσκευές LEB μείωσαν τη συνάθροιση των πτηνών κατά 20-30%, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές σημαδούρες που χρησιμοποιούνται στην αλιεία. Επίσης, όταν η συσκευή απομακρύνθηκε από την περιοχή, οι πάπιες επέστρεψαν.
Η συσκευή είναι σε φάση πρωτοτύπου και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα δοκιμαστεί σε μικρής κλίμακας αλιεία και ότι μπορεί να βοηθήσει να σωθούν χιλιάδες θαλασσοπούλια κάθε χρόνο.
«Έχουν γίνει πάρα πολλές απόπειρες για να βρεθεί μία λύση. Τίποτα δεν φαινόταν να λειτουργεί σε διαφορετικά είδη πτηνών και διαφορετικούς τύπους αλιείας. Οπότε, θέλαμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, κάτι που θα δούλευε πάνω από το νερό και όχι μέσα σε αυτό», δήλωσε ο Γιαν Ρουξέλ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Αν μπορέσουμε να κρατήσουμε τα πουλιά μακριά από την περιοχή των διχτυών, αν δεν βουτάνε υπερβολικά κοντά, ο κίνδυνος τυχαίας αλίευσης περιορίζεται», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η τυχαία αλίευση, το ψάρεμα είδους στο οποίο δεν στοχεύουν οι ψαράδες, παραμένει μία από τις μεγαλύτερες απειλές. Σύμφωνα με έρευνα, τουλάχιστον 400.000 πουλιά πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, σε δίχτυα.