Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

ESA: Πιθανόν ορατός με γυμνό μάτι ο επερχόμενος κομήτης «Λέοναρντ» όταν πλησιάσει τη Γη

Αν και δεν είναι το «άστρο της Βηθλεέμ», ο κομήτης Λέοναρντ πιθανώς θα γίνει ορατός ακόμη και με γυμνά μάτια λίγο μετά τις 12 Δεκεμβρίου, όταν θα έχει προσεγγίσει περισσότερο τη Γη, χωρίς πάντως να συνιστά κανένα κίνδυνο, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του κομήτη από τηλεσκόπιο.

Η φωτογραφία αποτελεί σύνθεση 90 εικόνων που τραβήχτηκαν με το ισπανικό τηλεσκόπιο Calar Alto Schmidt στις 7 Δεκεμβρίου από το Κέντρο Συντονισμού Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (NEOCC), το οποίο αποτελεί τμήμα του Γραφείου Πλανητικής 'Αμυνας της ESA. Εκτός από τον φωτεινό πυρήνα του κομήτη, διακρίνεται και η μακριά ουρά του.

Ο κομήτης, που ακολουθεί την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο, ταξίδευε με περίπου 47 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, όταν φωτογραφήθηκε. Η κοντινότερη διέλευση του από τη Γη αναμένεται στις 12 Δεκεμβρίου, στις 15:52 ώρα Ελλάδας, όταν θα βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση περίπου 35 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστοί 3.775 κομήτες στο ηλιακό μας σύστημα. Πρόκειται για παγωμένα απομεινάρια από τις αρχικές φάσεις σχηματισμού των εξωτερικών πλανητών. Καθώς κινούνται πέριξ του άστρου μας, πλησιάζουν κατά καιρούς στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος, εκτοξεύοντας σωματίδια και αέρα που, καθώς θερμαίνονται από την ηλιακή ακτινοβολία, παράγουν τη χαρακτηριστική ουρά τους. Οι μακριές αυτές ουρές παραμένουν στη θέση τους ακόμη και όταν ένας κομήτης έχει απομακρυνθεί και όταν η Γη διασταυρώνεται με αυτές, δέχεται τις περιοδικές βροχές διαττόντων (πεφταστέρια).

Μερικές φορές η τροχιά ενός κομήτη τον φέρνει σχετικά κοντά στη Γη (Near-Earth Comets ή NECs). Τέτοιοι είναι όσοι ολοκληρώνουν μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο μέσα σε 200 χρόνια το πολύ και φθάνουν σε κοντινότερη απόσταση τους από το άστρο μας έως 1,3 αστρονομικές μονάδες (μία τέτοια μονάδα ισούται με την απόσταση Γης-Ήλιου). Οι κομήτες αυτοί παρακολουθούνται στενά από το κέντρο NEOCC της ESA, επειδή -όπως οι κοντινοί αστεροειδείς- μπορεί να πέσουν στον πλανήτη μας με καταστροφικές συνέπειες. Ευτυχώς τέτοιοι κοντινοί κομήτες είναι σπάνιοι και μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόνο 100, αν και ένας έως δύο προστίθενται στον κατάλογο κάθε χρόνο.

Ο Λέοναρντ χαρακτηρίζεται από την ESA ένας μάλλον τυπικός κομήτης. Όπως δήλωσε ο αστρονόμος Μάρκο Μικέλι του NEOCC, «είναι ένας σχετικά φωτεινός κομήτης, από αυτούς που βλέπουμε στους ουρανούς κατά μέσο όρο μια φορά τον χρόνο. Καθώς πλησιάζει, μπορεί να γίνει ορατός και με γυμνά μάτια, επιτρέποντας να τραβηχτούν μερικές όμορφες φωτογραφίες του. Για μας πάντως, οι οποίοι ανησυχούμε για αντικείμενα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τη Γη, αυτός ο κομήτης ευτυχώς δεν έχει κάτι το θεαματικό».
 

Tags
Back to top button