Νέα ανακοίνωση εξέδωσαν σήμερα οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Mega.
Η ανακοίνωση:
«Σε λίγες μέρες κλείνουν 8 μήνες απλήρωτης εργασίας και 12 μήνες επαγγελματικής ομηρίας για εμάς τους Εργαζόμενους στο MEGA. Πριν από περίπου ένα χρόνο οι δανείστριες τράπεζες τράβηξαν την πρίζα της χρηματοδότησης δεσμεύοντας τους λογαριασμούς της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ προκαλώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Η απόφαση των τραπεζών, βεβιασμένη και καταχρηστική, ήταν συνέπεια της άρνησης των μεγαλομετόχων της εταιρείας να προχωρήσουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που είχαν συμφωνήσει.
Από τότε το κανάλι εγκαταλείφθηκε από όλους πλην των Εργαζομένων να πλέει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Ο επικείμενος διαγωνισμός αδειοδότησης, στον οποίο το MEGA ασφαλώς δεν θα είχε καμία τύχη, σε συνδυασμό με την τραπεζική ασφυξία δημιούργησαν το τέλειο άλλοθι. Στο MEGA θα έπεφτε «μαύρο» και οι ευθύνες θα επιμερίζονταν πολύ βολικά και κατά το δοκούν σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: μετόχους, τράπεζες και κυβέρνηση. Θα έφταιγαν όλοι μαζί ή και κανένας ή μπορεί οι ευθύνες να έπεφταν τελικά στους Εργαζόμενους αν αποφάσιζαν να σταματήσουν να εργάζονται απλήρωτοι.
Όμως ο διαγωνισμός κατέπεσε και το MEGA συνέχισε να λειτουργεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και καθολικής παύσης πληρωμών. Έστω και έτσι, το MEGA των απλήρωτων Εργαζομένων και των χιλίων προβλημάτων παρέμενε καθημερινά στις πρώτες θέσεις της τηλεθέασης διεκδικώντας επάξια μια θέση στο βιβλίο Γκίνες. Και βέβαια ο σταθμός συνέχισε να παράγει σημαντικά έσοδα που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά και μόνο το χρέος της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ προς τις τράπεζες.
Ήταν κάτι πρωτόγνωρο και εντελώς παράλογο. Όμως το πιο περίεργο από όλα ήταν ότι κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να δώσει λύση στο πρόβλημα ή έστω να μας ενημερώσει ως προς το τι μέλλει γενέσθαι. Κι έτσι εμείς οι Εργαζόμενοι ξεκινήσαμε έναν κύκλο κινητοποιήσεων και άμεσων επαφών με τις τράπεζες, τους μεγαλομετόχους και την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο από τους βασικούς μετόχους να καταβάλουν τη μισθοδοσία δύο μηνών και οι τράπεζες να απελευθερώσουν κάποια τιμολόγια για να καλύψουν το δώρο Χριστουγέννων.
Σήμερα μετά από τρεις μήνες εντατικών πιέσεων, κινητοποιήσεων και διαβουλεύσεων το κλίμα δείχνει να έχει αναστραφεί. Οι δύο βασικοί μέτοχοι φαίνεται να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για τη διάσωση του σταθμού. Τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών επεξεργάζονται το κατατεθειμένο business plan. Και η κυβέρνηση συζητάει με τους νομικούς συμβούλους των συνδικαλιστικών ενώσεων μια νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει υπό προϋποθέσεις την αποδέσμευση κεφαλαίων για τη μισθοδοσία Εργαζομένων που βρίσκονται στη δική μας κατάσταση.
Χωρίς να αμφισβητούμε τις προθέσεις και την αξιοπιστία κανενός είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο από αυτό που ξεκινήσαμε. Δεν είναι μόνο οι 8 μήνες απλήρωτης εργασίας, δεν είναι μόνο τα καθημερινά προβλήματα λειτουργίας που συσσωρεύονται γεωμετρικά, δεν είναι μόνο η απειλή της DIGEA για υποβάθμιση του σήματος, είναι και η απουσία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την περίφημη επιστροφή στην κανονικότητα.
Ως Εργαζόμενοι του πρώτου ιδιωτικού σταθμού της χώρας αποδείξαμε την επαγγελματική μας επάρκεια όχι μόνο στα χρόνια των παχιών αγελάδων και της επί 20 συναπτά χρόνια κερδοφορίας της εταιρείας αλλά και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Ειδικά τους τελευταίους 12 μήνες κρατήσαμε μόνοι μας το κανάλι ζωντανό με τεράστιο προσωπικό, οικονομικό και ψυχολογικό κόστος. Ωστόσο, δεν είμαστε σε θέση να πούμε σε κανέναν πώς θα κάνει τη δουλειά του. Τόσο οι τράπεζες και η κυβέρνηση όσο και οι δύο μεγαλομέτοχοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν αν θέλουν να παραμείνει το MEGA ζωντανό.
Από τη δική μας μεριά θέτουμε το τέλος του μήνα Φεβρουαρίου ως το απώτερο όριο της αντοχής μας. Στη σημερινή συνέλευση των Εργαζομένων του MEGA αποφασίσαμε ότι αν μέχρι 28/2/17 δεν καταβληθούν τα δεδουλευμένα μας, θα προχωρήσουμε από 1/3/17 σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Ως εκ τούτου, στα διαφημιστικά breaks αντί για διαφημίσεις θα μεταδίδεται το αίτημά μας για πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων και άμεση επιστροφή στην κανονικότητα του σταθμού».
Πηγή: