Γιατί ορισμένα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι πιο εθιστικά από τα υπόλοιπα; Γιατί, ανεξαρτήτου ηλικίας, ο άνθρωπος «κολλάει» με συγκεκριμένους χαρακτήρες και δεν μπορεί να αντισταθεί; Ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Stanford μελέτησε τη συμπεριφορά ενηλίκων που είχαν παίξει ως νεώτεροι παιχνίδια με χαρακτήρες Pokemon, διαπιστώνοντας έκπληκτοι, πως μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή στο εγκέφαλό τους, ενεργοποιείται μόλις το μάτι αντικρίσει ένα Pokemon!
Η μελέτη έχει στόχο να ρίξει φως σε δύο μυστήρια σχετικά με το οπτικό σύστημα στον άνθρωπο. Οι επιστήμονες λένε ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με το γιατί οι περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου ανταποκρίνονται στα λόγια και τα πρόσωπα, αλλά όχι στα αυτοκίνητα για παράδειγμα. Οι ερευνητές λένε ότι υπήρξε επίσης ένα μυστήριο για το γιατί αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου εμφανίζονται στην ίδια θέση στον εγκέφαλο του καθενός. Μια πρόσφατη μελέτη σε πιθήκους που διεξήχθη στο Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι προκειμένου οι περιοχές που είναι αφιερωμένες σε νέες κατηγορίες αντικειμένων να αναπτυχθούν στον οπτικό φλοιό, η έκθεση πρέπει να αρχίσει όταν το άτομο είναι νεαρό και ο εγκέφαλος είναι εύπλαστος και ευαίσθητος στην οπτική εμπειρία.
Ένας από τους ερευνητές πέρασε αμέτρητες ώρες ως παιδί, παίζοντας Pokemon Red and Blue και αναρωτιόταν αν ο εγκέφαλός του και οι εγκέφαλοι άλλων ατόμων με εθισμό στα παιχνίδια Pokemon, θα αποκρίνονταν στους χαρακτήρες Pokemon το ίδιο. Η ομάδα συνειδητοποίησε ότι είχαν την ευκαιρία να διεξάγουν ένα καλό πείραμα.
Η έρευνα έδειξε ότι η επιλεκτική ενεργοποίηση του εγκεφάλου για το Pokemon θα πρέπει να βρίσκεται στο τμήμα του οπτικού φλοιού που επεξεργάζεται αντικείμενα στο κεντρικό ή στο φωνητικό όραμα. Τα υποκείμενα για το πείραμα τοποθετήθηκαν στη συνέχεια σε σαρωτή MRI και παρουσίασαν εκατοντάδες εικόνες χαρακτήρων Pokemon και συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου που δεν είχε παίξει το παιχνίδι στην παιδική τους ηλικία.
Οι εγκεφαλικές ενεργοποιήσεις για τους χαρακτήρες Pokemon ήταν ίδιες σε όλα τα άτομα που είχαν παίξει το παιχνίδι ως παιδιά. Αυτή η περιοχή βρίσκεται ακριβώς πίσω από το αυτί, μια περιοχή που συνήθως ανταποκρίνεται σε εικόνες ζώων, που μοιάζουν με τους χαρακτήρες Pokemon.
Όσο για τους γονείς που υποστηρίζουν ότι τα εθιστικά παιχνίδια «καίνε» τον εγκέφαλο των παιδιών τους, ο επικεφαλής της έρευνας αρκέστηκε να δηλώσει ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στο πείραμα και παρ' ότι είχαν παίξει άπειρες ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια, έχουν κάνει κορυφαίες σπουδές και έχουν διδακτορικά.