Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Ερευνητές αποκαλύπτουν - Αυτή ήταν η χειρότερη χρονιά για την ανθρωπότητα

Mια ενδιαφέρουσα έρευνα παρουσίασαν ιστορικοί και ερευνητές, οι οποίοι αποκάλυψαν ποια ήταν η χειρότερη χρονιά για την ανθρωπότητα.

Ωστόσο, όσο και αν οι σύγχρονοι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι τα δεινά που περνούν είναι χειρότερα απ’ όσα αντιμετώπισε παλαιότερα το ανθρώπινο είδος και βλέπουν το παρελθόν με μια νοσταλγική ματιά, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

Σύμφωνα λοιπόν με νέα μελέτη, το 536 μ.Χ. ήταν η αρχή μιας σειράς καταστροφικών γεγονότων για την ανθρωπότητα. Μία ηφαιστειακή έκρηξη απελευθέρωσε ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας που βύθισε το βόρειο ημισφαίριο στο σκοτάδι, ενώ παράλληλα προκάλεσε πτώση της θερμοκρασίας. Ως συνέπεια αυτού, οι καλλιέργειες καταστράφηκαν και οι άνθρωποι άρχισαν να πεθαίνουν από την πείνα, όπως είπε ο Christopher Loveluck, ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε το 542 μ.Χ., οπότε και ο πληθυσμός της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ήδη αποκαμωμένος από το κρύο και την πείνα, χτυπήθηκε από την βουβωνική πανώλη.

Σε συνεργασία με τον ειδικό στην παγετολογία Paul Mayewski, του Ινστιτούτου Κλιματολογικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου του Μέιν, η ομάδα του Loveluck εντόπισε τώρα την πηγή του σύννεφου.

Αναλύοντας δείγματα του παγετώνα Colle Gnifetti, στις Ελβετικές Άλπεις, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που είχαν συσσωρευτεί τα τελευταία 2.000 χρόνια, σύμφωνα με την μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antiquity την περασμένη εβδομάδα.

Οι ουσίες που βρέθηκαν στον πάγο αποδεικνύουν ότι η έκρηξη συνέβη στην Ισλανδία και όχι στην Καλιφόρνια, όπως έδειχνε προηγούμενη μελέτη.

Η έκρηξη και η επιδημία πανώλης προκάλεσαν οικονομική στασιμότητα στην Ευρώπη, η οποία διήρκησε περισσότερα από 30 χρόνια, μέχρι το 575, οπότε υπήρξαν κάποια πρώιμα σημάδια ανάκαμψης, δήλωσε ο Loveluck.

Αυτή η ανάκαμψη αποδεικνύεται από την αύξηση των αερομεταφερόμενων σωματιδίων μολύβδου που εμφανίζονται σε δείγματα πάγου.

Ο μόλυβδος χρησιμοποιήθηκε για το λιώσιμο αργύρου και η παρουσία του αποδεικνύει ότι το πολύτιμο μέταλλο ήταν και πάλι σε ζήτηση για τη δημιουργία νέων νομισμάτων, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται γρήγορα το 640 μ. Χ., σύμφωνα με τον Loveluck.

«Υπάρχουν αποδείξεις ολικού οικονομικού μετασχηματισμού μεταξύ του 640 και του 669», ανέφερε.
 

Tags
Back to top button