Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από Ταϊβάν, Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν λόγο για άγνωστο έως τώρα «επικαλυπτόμενο γονίδιο» κρυμμένο στον γενετικό κώδικα του SARS-CoV-2.
Σε νέα ερευνητική εργασία επί του γονιδίου -που ονομάστηκε ‘ORF3d’- οι επιστήμονες υπό τον μεταδιδικτορικό ερευνητή Τσέις Νέλσον από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Academia Sinica/American διευκρινίζεται πως ο λόγος που το γονίδιο δεν είχε ανιχνευθεί για τόσο καιρό ήταν επειδή είναι προσεκτικά κρυμμένο, σφραγισμένο μέσα σε μια σειρά νουκλεοτιδίων και καλυμμένο με άλλες ακολουθίες γονιδίων.
«Σε ό,τι αφορά το μέγεθος του γονιδιώματος, ο SARS-CoV-2 και οι συγγενείς του είναι μεταξύ των πιο μεγάλων ιών RNA που υπάρχουν» εξηγεί ο Νέλσον σε δηλώσεις του σχετικά με τα νέα ευρήματα.
«Συνεπώς είναι ίσως πιο επιρρεπείς στη «γονιδιωματική απάτη» απ'ό,τι άλλοι RNA ιοί» πρόσθεσε.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμα τη λειτουργία του ή την κλινική του σημασία» συνεχίζει ο Νέλσον, αναφερόμενος σε ενδεχόμενα «τυφλά σημεία» για ανθρωπογενείς φαρμακευτικές θεραπείες για την καταπολέμηση του ιού που προκαλείται από την ανακάλυψη.
Ο Νέλσον και οι συνεργάτες του εξέφρασαν την πεποίθησή τους πως η περαιτέρω κατανόηση του κορονοϊού σε βάθος ίσως βοηθήσει «στην αποκάλυψη νέων οδών για τον έλεγχό του, για παράδειγμα μέσω αντιικών φαρμάκων».
Σύμφωνα με τον ερευνητή, δεν μπορεί να αποκλειστεί προς το παρόν το ενδεχόμενο το «κρυμμένο γονίδιο» να προέκυψε στο πλαίσιο της εξέλιξης της COVID-19 να αναπαράγεται πιο αποτελεσματικά και να επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η ανακάλυψη ενδέχεται να αποδειχτεί εξόχως σημαντική, δεδομένου του ότι ο SARS-CoV-2 έχει συνολικά μόλις 15 γνωστά γονίδια. Τα επικαλυπτόμενα γονίδια θεωρούνται σχετικά κοινά, ωστόσο μπορούν να αποδειχτούν διαβόητα δύσκολα να ανιχνευθούν καθώς πολλά από τα εργαλεία (υπολογιστές, ηλεκτρονικές συσκευές) που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για τη μελέτη των ιών, δεν είναι σχεδιασμένα για να τα εντοπίζουν.