Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστρέφουμε στην «εποχή των σπηλαίων»; Πιθανό μπλακ άουτ σε ίντερνετ λόγω πρωτοφανούς ηλιακής καταιγίδας

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα των τελευταίων 20 ετών προκάλεσε μικρή ζημιά, αλλά η χειρότερη καταιγίδα στο διάστημα είναι προ των πυλών, σύμφωνα με το Scientific American .

Το τεράστιο σύμπλεγμα ηλιακών κηλίδων που εκτόξευσε αέρια και ενέργεια προς τη Γη, αναμένεται να επισκεφθεί ξανά τον ουρανό σε περίπου δύο εβδομάδες από τώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξακολουθεί να είναι τόσο μεγάλο και πολύπλοκο και επικίνδυνο που θα δημιουργήσει περισσότερες εκρήξεις που θα μπορούσαν να πλήξουν πολύ άσχημα το μαγνητικό πεδίο της Γης, δημιουργώντας περισσότερο φως.

Χρόνια προσεκτικού σχεδιασμού βοήθησαν στην ασπίδα ενάντια στις έντονες καιρικές συνθήκες του περασμένου Σαββατοκύριακου, αλλά η έκθεση δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στη διαχείριση ενός τόσο τεράστιου γεγονότος που έρχεται.

Μια αρκετά έντονη ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια «γεωμαγνητική καταιγίδα που θα ωθούσε τους δορυφόρους εκτός τροχιάς»

Για χρόνια, οι προειδοποιήσεις για τους πιθανούς κινδύνους του ήλιου συνεχίζονται. Εάν κατευθυνθεί στη Γη, η ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία και οι εκρήξεις πλάσματος μπορούν να υπερφορτίσουν την ατμόσφαιρα και το μαγνητικό μας πεδίο. Θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μία παγκόσμια «επαναφορά» μεγάλου μέρους της σύγχρονης τεχνολογίας μας.

Μια αρκετά έντονη καταιγίδα θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα γεωμαγνητικό γεγονός, βγάζοντας τους δορυφόρους εκτός τροχιάς, διακόπτοντας τα υποβρύχια καλώδια για το Διαδίκτυο και προκαλώντας μαζικές διακοπές ρεύματος με κατάρρευση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το Scientific American.

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Σαββατοκύριακου, όταν μια από τις ισχυρότερες ηλιακές καταιγίδες των τελευταίων 20 ετών έπληξε τη Γη, υπήρξαν ελάχιστες έως καθόλου ζημιές. Αυτό ήταν αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Απαράδεκτος! Μηδέν σεβασμός του Ερντογάν για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων: Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην εχθρική κατοχή

Η ηλιακή περιοχή που ευθύνεται για την καταιγίδα έχει από τότε δημιουργήσει περισσότερες μεγάλες εκλάμψεις - ευτυχώς που δεν στοχεύουν στη Γη λόγω της περιστροφής του ήλιου. Παρά το γεγονός ότι πέρασε αυτό το σημαντικό τεστ, οι ειδικοί προειδοποιούν κατά του εφησυχασμού. Τονίζουν ότι η πιο σοβαρή ηλιακή δραστηριότητα δεν είναι θέμα «αν», αλλά «πότε».

Ο Shawn Dahl, ένας διαστημικός μετεωρολόγος στο Κέντρο Προβλέψεων Καιρού Διαστήματος της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης (SWPC) χαρακτήρισε την τελευταία καταιγίδα «ιστορία επιτυχίας». Ο Dahl πιστεύει ότι η καταιγίδα δεν ήταν «πουθενά κοντά» στη δύναμη πιο ισχυρών ιστορικών γεγονότων. Προειδοποίησε επίσης ότι δεν είναι ώρα για χαλάρωση, όπως αναφέρει το 

Επιπτώσεις της πρόσφατης καταιγίδας

Διάφορες διάσπαρτες αναφορές παρέχουν ήδη κάποια εικόνα για τα ανατρεπτικά αποτελέσματα της καταιγίδας. Οι ιχνηλάτες πτήσεων έδειξαν στις αεροπορικές εταιρείες να αλλάζουν δρομολόγηση αεροπλάνων για να αποφύγουν τους πόλους της Γης, για να μην εκτεθούν τα πληρώματα και οι επιβάτες στην ακτινοβολία της καταιγίδας.

Η Transpower , η κρατική επιχείρηση της Νέας Ζηλανδίας που διαχειρίζεται την ηλεκτρική ενέργεια της χώρας, δήλωσε ότι «απενεργοποίησε προληπτικά ορισμένα κυκλώματα σε ολόκληρη τη χώρα το Σάββατο 11 Μαΐου». Ως αποτέλεσμα, δεν υπήρξε «καμία επίδραση στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της Νέας Ζηλανδίας».

Στις 8 Μαΐου, αφού τα τηλεσκόπια με βάση το έδαφος και το διάστημα εντόπισαν πολλαπλές εκρήξεις από τον ήλιο με κατεύθυνση τη Γη, το SWPC εξέδωσε μια προειδοποίηση για ένα επικείμενο σοβαρό διαστημικό καιρικό συμβάν . Τουλάχιστον επτά από αυτές τις εκρήξεις, γνωστές ως στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας (CMEs), έπληξαν τον πλανήτη μας με δισεκατομμύρια τόνους ηλιακού πλάσματος. Αυτή η διαπλανητική γροθιά έκανε το μαγνητικό πεδίο της Γης να κουδουνίσει και η ανώτερη ατμόσφαιρα να διογκωθεί, σχεδόν σαν να είχε μελανιάσει.

Στη Μινεσότα, η εταιρεία Minnesota Power άνοιξε συστοιχίες πυκνωτών για να μετριάσει τις πιθανές επιπτώσεις της καταιγίδας. Παρόμοιες προφυλάξεις πιθανότατα ελήφθησαν και σε άλλα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Η καταιγίδα εγκυμονούσε κινδύνους και στο διάστημα. Η NASA είπε ότι οι επτά αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ήταν ως επί το πλείστον ασφαλείς από τις επιπτώσεις της καταιγίδας, αλλά έπρεπε να λάβουν κάποιες προφυλάξεις.

Η ηλιακή καταιγίδα του περασμένου Σαββατοκύριακου δείχνει ότι αυτή η επιμελής προπαρασκευαστική εργασία δεν ήταν μάταιη. Αυτή τη φορά όλα πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο. Αλλά όταν χτυπήσει μια πολύ ισχυρότερη καταιγίδα, θα είμαστε έτοιμοι; «Ο ήλιος είναι ένας ισχυρός εχθρός», λέει ο Jonathan McDowell, αστρονόμος στο Κέντρο Αστροφυσικής. «Δεν έχουμε δει το χειρότερο που μπορεί να κάνει».

Tags
Back to top button