To όνειρο της Ανθρωπότητας είναι η ύπαρξη ουράνιων σωμάτων που να μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή, εν αρχή στο ίδιο το ηλιακό μας σύστημα καθώς η Γη θεωρείται πως στο κοντινό μέλλον δεν θα μπορεί να συντηρήσει τον ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη, o δορυφόρος του πλανήτη Δία διαθέτει τις απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής και χαρακτηρίζουν τον υπόγειο ωκεανό του μεγάλου δορυφόρου ως «δυνητικά κατοικήσιμο».
Όταν λέμε ανάπτυξη ζωής εννοούμε για οργανισμούς που έχουν ως βάση «λειτουργίας» τους την βιοχημεία του Άνθρακα.
Η θεωρία αυτή έχει αναπτυχθεί εδώ και αρκετά χρόνια και η Ευρώπη μαζί με τον πλανήτη Άρη θεωρούνται έως σήμερα τα δύο ουράνια σώματα στα οποία θα μορούσε να «αποδράσει» η Ανθρωπότητα.
Αξίζει να προσθέσουμε πως η λεπτή ατμόσφαιρα της Ευρώπης αποτελείται κυρίως από... οξυγόνο!
Φυσικά οι συνθήκες διαβίωσης δεν θα είναι όπως στον πλανήτη Γη αλλά θεωρούνται ότι για αρχή θα ήταν «ανεκτές».
Σύμφωνα με τις επιστημονικές παρατηρήσεις, η τεράστια αυτή έκταση νερού, ενδεχομένως να ήταν ικανή να αναπτύξει και να υποστηρίξει την ανάπτυξη μικροβίων κατά το παρελθόν, ίσως και την περίοδο που διανύουμε τώρα.
Η Ευρώπη, με έναν ωκεανό κρυμμένο κάτω από ένα παχύ κέλυφος πάγου που περιβάλλει την επιφάνειά της, θεωρείται από καιρό ως πιθανός βιότοπος για εξωγήινη ζωή στο ηλιακό μας σύστημα, μαζί με άλλους υποψηφίους, όπως ο Άρης και το φεγγάρι του Κρόνου, ο Εγκέλαδος. Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε την Τετάρτη σε ένα συνέδριο γεωεπιστημών υπογραμμίζει τις δυνατότητες της Ευρώπης να αναπτύξει ζωή, έστω και σε επίπεδο μικροβίων.
«Πιστεύουμε ότι ο ωκεανός της Ευρώπης μπορεί να ήταν κατοικήσιμος νωρίς όταν σχηματίστηκε, επειδή τα μοντέλα μας δείχνουν ότι η σύνθεση του ωκεανού μπορεί να ήταν μόνο ελαφρώς όξινη, περιέχοντας διοξείδιο του άνθρακα και μερικά θειικά άλατα», δήλωσε ο πλανητικός επιστήμονας και επικεφαλής της μελέτης Mohit Melwani Daswani του εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA.
«Η διαθεσιμότητα υγρού νερού είναι το πρώτο βήμα προς την κατοικησιμότητα. Επιπλέον, η ανταλλαγή χημικών μεταξύ του ωκεανού και του βραχώδους εσωτερικού μπορεί να ήταν σημαντική στο παρελθόν, οπότε η πιθανή ζωή μπορεί να ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει χημική ενέργεια για να επιβιώσει», πρόσθεσε.
Ο Daswani είπε ότι τα μικρόβια μοιάζουν με ορισμένα βακτήρια της Γης που χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα για ενέργεια και θα μπορούσαν να είχαν επιβιώσει χρησιμοποιώντας συστατικά διαθέσιμα στον πρώιμο ωκεανό της Ευρώπης.
Η Ευρώπη είναι ελαφρώς μικρότερη από το φεγγάρι της Γης. Ο ωκεανός της Ευρώπης, με πιθανό βάθος 65 έως 160 χλμ., μπορεί να περιέχει διπλάσιο νερό από τους ωκεανούς της Γης!
Η μελέτη αξιολόγησε εάν η Ευρώπη ήταν προηγουμένως κατοικήσιμη και δεν εξέτασε τη σημερινή της κατοικησιμότητα, μια ερώτηση που διερευνούν οι ερευνητές, εξετάζοντας όλα τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τις διαστημικές αποστολές και τις παρατηρήσεις από τηλεσκόπια.
Κατά πολλούς η Ανθρωπότητα για να μπορέσει να διαχυθεί στο Διάστημα (το λεγόμενο scattering) έχει ανάγκη από την δημιουργία βάσεων στο ίδιο το ηλιακό της σύστημα.
Πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν και μέθοδοι terrafoming (γεωμηχανικής) για να αλλάξουν εντελώς τα όποια «συμβατά» ουράνια σώματα. Μια διαδικασία η οποία μπορεί να κρατήσει ακόμα και αιώνες.