Εμπνευσμένη από έναν διάσημο Αμερικανό ηθοποιό είναι ονομασία που έδωσαν οι επιστήμονες σε ένα είδος παρασίτου που σκοτώνει ταραντούλες και ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα.
Ο Τζεφ Ντάνιελς δεν περίμενε ποτέ ότι μία από τις διακρίσεις που θα λάμβανε στη ζωή του, ως αποτέλεσμα της κινηματογραφικής του καριέρας, θα ερχόταν με τη μορφή ενός ενός... ερμαφρόδιτου σκουληκιού που μπορεί να επιβιώσει 11 μέρες σε εργαστηριακό περιβάλλον.
Και όμως, ο ρόλος του σταρ στη διάσημη ταινία «Αραχνοφοβία» του 1990 αποτέλεσε την έμπνευση για τους επιστήμονες που «βάφτισαν» το παράσιτο Tarantobelus jeffdanielsi, κι αυτό γιατί σκοτώνει τις ταραντούλες όπως ακριβώς έκανε κι ο χαρακτήρας του Ντάνιελς στην ταινία.
Σύμφωνα με την Guardian, το Tarantobelus jeffdanielsi είναι ένα από τα 25.000 είδη νηματωδών σκουληκιών που έχουν ανακαλυφθεί και ονομαστεί. Αυτά τα παράσιτα, ένα από τα πολυπληθέστερα είδη στη Γη, απαντούν σε φυτά, σιτηρά ή ακόμα και σε μεγάλο βάθος μέσα στη Γη. Το Tarantobelus jeffdanielsi όμως, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, είναι το μόνο που μπορεί να εξοντώσει ταραντούλες.
Τα συγκεκριμένα μικροσκοπικά σκουλήκια ζουν στα στόματα των αραχνών και επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους με περίεργους τρόπους, κάνοντάς τις π.χ. να υιοθετούν ένα χαρακτηριστικό «περπάτημα», ή εμποδίζοντας τη χρήση των «δοντιών» τους.
«Ο χαρακτήρας του Τζεφ Ντάνιελς στην ταινία σκοτώνει αράχνες, κι αυτό ακριβώς κάνουν και αυτά τα νηματώδη» εξηγεί ο παρασιτολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Άλντερ Ντίλμαν, επικεφαλής της ομάδας που ανακάλυψε το Tarantobelus jeffdanielsi.
Ο Ντάνιελς πάντως δείχνει να απολαμβάνει την τιμή που του έκανε η ομάδα των παρασιτολόγων αν και αρχικά εξεπλάγη. «Όταν άκουσα για πρώτη φορά ότι έδωσαν το όνομά μου σε ένα νέο είδος νηματωδών αναρωτήθηκα: "γιατί; μήπως μοιάζουμε;"» ανέφερε χαρακτηριστικά, παραδεχόμενος πάντως ότι η είδηση τον έκανε να χαμογελάσει.
«Φυσικά, στο Χόλιγουντ δεν μπορείς να θεωρηθείς πετυχημένος εάν δεν σε τιμήσει ο κλάδος της παρασιτολογίας» συμπλήρωσε με χιούμορ ο πρωταγωνιστής του «Ηλίθιου και του Πανηλίθιου».