Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Επέτειος της Σφαγής της Χίου στην Ιερά Μονή του Αγ. Μηνά - Ρίγη συγκίνησης στην ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου (βίντεο)

Την Τρίτη της Διακαινησίμου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών τίμησε τα θύματα της Σφαγής της Χίου του 1822.

Ένα συνταρακτικό γεγονός που σημαδεύτηκε από την οδύνη μιας ανείπωτης τραγωδίας.


 

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, 42.000 άνθρωποι σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς, 23.000 διέφυγαν στο εξωτερικό και την ηπειρωτική Ελλάδα, 50.000 έγιναν σκλάβοι, ενώ μόλις 1.500 με 2.000 άνθρωποι διασώθηκαν. Οι επιζώντες που κατάφεραν να ξεφύγουν, μετακινήθηκαν προς το εσωτερικό του νησιού.

Για να σώσουν την ζωή τους κρύφτηκαν σε διάφορα καταφύγια όπως οι Καρυές, το Αίπος, η Νέα Μονή, το μοναστήρι του Αγίου Μηνά και ο Άγιος Γεώργιος ο Συκούσης. Το Μεγάλο Σάββατο της 1ης Απριλίου 1822 οι Τούρκοι έκαψαν την Σχολή της Χίου και έσφαξαν σχεδόν όλους τους Χιώτες που βρίσκονταν εκεί. Στις 2 Απριλίου 1822, ανήμερα του Πάσχα, οι Τούρκοι μπήκαν στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά και έσφαξαν περίπου 3.000 Χιώτες που ήταν μέσα και έπειτα πυρπόλησαν το μοναστήρι.

Την ίδια μέρα επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό και στη Νέα Μονή.

Όπως μεταδίδει η χιώτικη ενημερωτική ιστοσελίδα chiosin.gr, την Τρίτη του Πάσχα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον τόπο της μεγάλης σφαγής, στην Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά. Στη συνέχεια τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση μπροστά στο οστεοφυλάκιο των Μαρτύρων της Χιακής γης.

Μετά το τέλος της Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Χίου, Μάρκος ανέγνωσε μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από  εκπροσώπους  των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της Χίου.

Εκ μέρους της Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως εκφώνησε τον προσήκοντα λόγο ο κύριος Γεώργιος Στείρος, φοιτητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Κατασκηνώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως «Το Καράβι του Χριστού».

Ιδιαίτερη και φορτισμένη συγκινησιακά ήταν η ατμόσφαιρα τη στιγμή της ανάκρουσης του εθνικού μας ύμνου στην Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά.

Tags
Back to top button